Olakšaj si život
Bit kuhanja “na veliko” je upravo planiranje. Mnogo mama vikendom kuha nekoliko jela, kako bi radni tjedan protekao s manje stresa.
Ima li veće sreće od one kada jedno jelo možete iskoristiti za više ručkova? Povratak s posla odmah je lakši kada znaš da te doma čeka ručak, kojem treba samo zadnji touch.
Kuhanje na veliko štedi vaše vrijeme i novac. Poznati smo kao narod koji kuha velike količine jela uz obrazloženje – da ne bi falilo. To je u redu, ako višak današnjeg ručka završi u sutrašnjem, a ne u smeću.
Svakom neiskorištenom namirnicom bacamo novac. Stoga, planirajte obroke i kada kuhate na veliko razmišljajte kako jednom jelo sutradan možete obogatiti novim prilogom i dobiti sasvim drugi obrok. Na taj način jedete raznovrsno i na pravi način iskorištavate kupljene namirnice.
Tips & tricks kako kuhati na veliko:
BOLONJEZ UMAK – Ako skuhate bolonjez umak za nekoliko dana, evo ideja kako skuhani umak možete upotrijebiti za razna jela.
- RUČAK #1 – Klasični špageti bolonjez

- RUČAK #2 – u bolonjez umak dodajte grašak i rižu i dobiti ćete ukusan rižoto.

- RUČAK #3 – napravite pizzu bolonjez

- RUČAK #4 – bolonjez umaku dodajte šampinjone, grah i kukuruz i napravite ukusne tortilje s mljevenim mesom

ŠALŠA – Ja ju obožavam i uvijek ju radim „na veliko“ pogotovo u ljetnim mjesecima, kada imamo domaćih rajčica. No, šalša se može napraviti i s kupljenom pasiranom rajčicom, zamrznuti i upotrijebiti za razna jela.
- RUČAK #1 – Špageti sa šalšom

- RUČAK #2 – U šalšu dodajte svinjetinu, a kao prilog pripremite torteline

- RUČAK #3 – U šalšu dodajte piletinu i skuhajte njoke za prilog

- RUČAK #4 – napravite Piletinu Parmigianu

- RUČAK #5 – Od šalše možete napraviti i fini prilog – Složenac od rajčice i patlidžana

JUNEĆE ŠNICLE U SAFTU – skuhajte više šnicli i umaka i obogatite ih raznim prilozima

- RUČAK #1 – Uz juneće šnicle servirajte palentu
- RUČAK #2 – Uz juneće šnicle skuhate ukusnu rižu
ĆUFTE / POLPETE su također “zahvalno” jelo, koje možete obogatiti raznim prilozima
- RUČAK #1 – Uz ćufte skuhajte špagete

RUČAK #2 – Uz ćufte skuhajte pire krumpir ili palentu
TELEĆI UMAK može biti baza za ova dva jela:
- RUČAK #1 – Teleći rižoto

- RUČAK #2 – Teleći orzoto

JUHA S LEŠO MESOM – kuhano meso iz juhe (piletina, teletina, govedina, junetina) možete iskoristiti na razne načine, a ako vam ostane juhe, spremite ju u manje vrećice i iskoristite za temeljac kada radite rižota, umake ili variva.
- RUČAK #1 – Salata s lešo mesom

- RUČAK #2 – Pileći rižoto

- RUČAK #3 Teletina s bižima

- RUČAK #4 Varivo s teletinom i ječmom

POVRTNI UMAK – napravite umak od luka, poriluka, češnjaka, mrkve, paprike, tikvce, butternut tikve, rajčice…. Igrajte se s kombinacijom senzonskog povrća
- RUČAK #1 – u umak dodajte proso i napravite ukusni Prosotto s povrćem.

- RUČAK #2 – povrtnom umaku dodajte tjesteninu i leću

Kada kuhate uvijek razmišljajte kako jedan ručak možete iskoristiti za drugi. Time štedite novac i vrijeme provedeno u kuhinji!