Olakšaj si život

Bit kuhanja “na veliko” je upravo planiranje. Mnogo mama vikendom kuha nekoliko jela, kako bi radni tjedan protekao s manje stresa.

Ima li veće sreće od one kada jedno jelo možete iskoristiti za više ručkova? Povratak s posla odmah je lakši kada znaš da te doma čeka ručak, kojem treba samo zadnji touch.

Kuhanje na veliko štedi vaše vrijeme i novac. Poznati smo kao narod koji kuha velike količine jela uz obrazloženje – da ne bi falilo. To je u redu, ako višak današnjeg ručka završi u sutrašnjem, a ne u smeću.

Svakom neiskorištenom namirnicom bacamo novac. Stoga, planirajte obroke i kada kuhate na veliko razmišljajte kako jednom jelo sutradan možete obogatiti novim prilogom i dobiti sasvim drugi obrok. Na taj način jedete raznovrsno i na pravi način iskorištavate kupljene namirnice.

Tips & tricks kako kuhati na veliko:

BOLONJEZ UMAK – Ako skuhate bolonjez umak za nekoliko dana, evo ideja kako skuhani umak možete upotrijebiti za razna jela.

bolonjez umak
  • RUČAK #2 – u bolonjez umak dodajte grašak i rižu i dobiti ćete ukusan rižoto.
mljeveno meso s rizom i graskom
pizza bolonjez
tortilje s mljevenim mesom

ŠALŠA – Ja ju obožavam i uvijek ju radim „na veliko“ pogotovo u ljetnim mjesecima, kada imamo domaćih rajčica. No, šalša se može napraviti i s kupljenom pasiranom rajčicom, zamrznuti i upotrijebiti za razna jela.

  • RUČAK #2 – U šalšu dodajte svinjetinu, a kao prilog pripremite torteline
svinjski kotleti u umaku od rajcice

složenac od patlidžana i rajčice

JUNEĆE ŠNICLE U SAFTU – skuhajte više šnicli i umaka i obogatite ih raznim prilozima

junetina u umaku od povrca s palentom

ĆUFTE / POLPETE su također “zahvalno” jelo, koje možete obogatiti raznim prilozima

  • RUČAK #1 – Uz ćufte skuhajte špagete
polpete sa špagetima

RUČAK #2 – Uz ćufte skuhajte pire krumpir ili palentu

TELEĆI UMAK može biti baza za ova dva jela:

teleći rižoto

JUHA S LEŠO MESOM – kuhano meso iz juhe (piletina, teletina, govedina, junetina) možete iskoristiti na razne načine, a ako vam ostane juhe, spremite ju u manje vrećice i iskoristite za temeljac kada radite rižota, umake ili variva.

rizoto s piletinom i sammpinjonima

POVRTNI UMAK – napravite umak od luka, poriluka, češnjaka, mrkve, paprike, tikvce, butternut tikve, rajčice…. Igrajte se s kombinacijom senzonskog povrća

prossoto s povrćem
tjestenina s povrcem i lecom

Kada kuhate uvijek razmišljajte kako jedan ručak možete iskoristiti za drugi. Time štedite novac i vrijeme provedeno u kuhinji!