Jeftine namirnice, brza priprema

Paradižot je poslastica koja mi uvijek izmami osmijeh na lice. Pomalo zaboravljena, ali puna lijepih uspomena koje vraćaju u sretno djetinjstvo.

Paradižot, ili kako se na kontinentu zove šnenokle, pripremale su nam naše mame i bake, a danas ga mi pripremamo svojoj djeci. Jeste li znali da ovaj desert potječe iz Austrije?

Sastojci paradižota su jeftine namirnice: jaja, mlijeko, keksi, ribana čokolada. Namirnice koje sva djeca vole. Paradižot se brzo priprema, a još brže pojede, najslađe velikom žlicom iz zdjele. Idealan je desert kada vam dođu nenajavljeni gosti i kada vam brzo treba nešto slatko, jer potrebne namirnice većinom uvijek imamo kod kuće.

Paradižot će još ukusniji ako imate domaća jaja.

Recept za paradižot:

Sastojci:

5 jaja

1 litra mlijeka

6 žlica šećera

2 vanil šećer

rum

limunova korica

petit keksi

ribana čokolada

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke pjenjačom istucite zajedno sa šećerom, brašnom, vanil šećerom i sa malo mlijeka.

U lonac ulijte mlijeko i stavite ga kuhati. Kada mlijeko zakuha žlicom mu dodajite snijeg od bjelanjaka. Kuhajte ga 2 minute.

U zdjelu u kojoj ćete slagati paradižot, stavite petit kekse, a po njima malo ruma i limunove korice, te dodajte kuhani snijeg od bjelanjaka.

U mlijeko u kojem su se kuhali bjalanjci dodajte smjesu sa žumanjcima i kuhajte ju 5 minuta.

Žutu smjesu izlijte u zdjelu s keksima i bjelanjcima i po vrhu naribajte dosta čokulade za kuhanje.

Sretan povratak u djetinjstvo :-)!