Isplanirajte jelovnik unaprijed

Koliko god se mi veselili ljetu, priznati ćete da planiranje obroka i odlazak na plažu s djecom zahtjeva organizaciju širih razmjera ?

Iako sam iz okolice Splita i tu provodimo ljeto na materinoj/bakinoj spizi, svako ljeto ja, muž i djeca „ukrademo“ 5 dana samo za nas. Najčešće idemo na otok, koji je za mene pravi i jednini sinonim dobrog odmora. Tako smo redom s djecom bili na: Murteru, Braču, Hvaru, Visu, Korčuli, Cresu, Lošinju, Pelješcu, a ove godine idemo opet na Brač.

Privatni smještaj, ne hotel

U hotelu nikad nisam bila s djecom jer mi ne pruža dovoljno komfora za planiranje, ali i za trenutke spontanosti. „Ja bih prije spavanja kakao“, „Mama, ja bih danas jeo špagete sa šalšom“.

U hotelu je malo teže, obzirom na dječje strpljenje (sad i odmah) i ostale aktivnosti, ispuniti te dječje želje. To je jedan od razloga zašto uvijek ljetujemo u privatnom smještaju s vlastitom kuhinjom.

Znam da se mnogi od vas ne slažu s mojim odabirom i obrazloženjem i da mnogima hotel pruža komfor, ali eto takva sam 🙂

Nabavka namirnica na kopnu

Tih pet ručkova za pet dana “samo našeg ljetovanja” zajedno planiramo unaprijed i nabavku namirnica obavim u Splitu. Obzirom da je riječ o otocima, nikad ne znaš, a i namirnice su puno skuplje nego na kopnu. Prije 10 godina ja i muž smo bili na Lastovu i ljudi su se doslovno „potukli“ za zadnji komad pilećih bataka, jer trajekt s namirnicama dolazi sutradan.

Rijetko odlazimo u restoran. Iskreno, ne da mi se djecu hvatati. Doba romantičnih večera uz šum mora je davno iza nas. ?

Najčešće ujutro idemo na plažu, nakon dobrog doručka i iza 17h. U apartmanu smo oko 11h i onda kreće priprema ručka. Ne znam tko nakon plivanja i hvatanja djece po plaži ima želju provesti u kuhinji 2 sata na +35! Vjerojatno nitko! I nema ništa loše u tome, jer i vi ste na godišnjem odmoru, zar ne?

10 recepata za manje od 30 minuta

Donosim vam 10 recepata za koje vam je potrebno manje od 30 minuta, uz napomenu da obavezno na ljetovanje idete s planiranim jelovnikom i kupljenim namirnicama.

Možda zvuči glupo, ali bit ćete mi zahvalni. Manje stresa i više vremena za uživanje u ljetu!

Mojih TOP 10:

Piletina s cherry rajčicama, krutonima i mozzarellom

piletina s rajčicom, krutonima i mozzarellom

Salata s piletinom i slanutkom

salata s piletinom i slanutkom

Zeleni rezanci s dimljenim lososom

zeleni rezanci s dimljenim lososom

Tjestenina s patlidžanom i rajčicom

tjestenina s patlidžanom i rajčicom

Salata od tune, povrća i jaja

salata od tune, jaja i povrca

Ljetna salata s piletinom

Pileći file s limunom i đumbirom

pileci file s limunom i dumbirom

Oslić u škartocu

losos u škartocu

Tjestenina s tikvicama i lososom

Zeleni rezanci s povrćem