Ječam / orzo / ričet / kaša je namirnica koju najviše volim u varivu. Moji dečki ga obožavaju. Ova kombinacija s teletinom je odlično jelo na žlicu, koje svakako morate probati. Za pripremu ovog jela, treba malo više vremena, tako da ovo svakako nije recept kada ste u žurbi, nego za ležerne dane (ako takvih ima :-)) kada ne morate gledati na sat.
Ječam potopite prije kuhanja, minimalno dva sata. Teletinu narežite na veće kocke, posolite, popaprite i prepržite na maslinovom ulju. Kada meso dobije boju sa svih strana izvadite ga iz posude i prekrijte folijom.
U posudu, gdje se peklo meso, stavite dinstati luk i poriluk pa dodajte mrkvu. Posolite i lijepo promiješajte. Ostavite da se dinsta oko 5 minuta pa dodajte meso, mljevenu crvenu papriku, lovorov list i naribani češnjak. Dinstajte oko 5-10 minuta prije dolijevanja vode ili temeljca.
Dodajte tekućinu da prekrije sve sastojke i ostavite da se krčka oko sat vremena.
Nakon sat vremena dodajte ječam i kuhajte još pola sata. Ako je potrebno dodajte još tekućine u lonac. Gotovo varivo pospite peršinom i uživajte.
Sastojci
Upute
Ječam potopite prije kuhanja, minimalno dva sata. Teletinu narežite na veće kocke, posolite, popaprite i prepržite na maslinovom ulju. Kada meso dobije boju sa svih strana izvadite ga iz posude i prekrijte folijom.
U posudu, gdje se peklo meso, stavite dinstati luk i poriluk pa dodajte mrkvu. Posolite i lijepo promiješajte. Ostavite da se dinsta oko 5 minuta pa dodajte meso, mljevenu crvenu papriku, lovorov list i naribani češnjak. Dinstajte oko 5-10 minuta prije dolijevanja vode ili temeljca.
Dodajte tekućinu da prekrije sve sastojke i ostavite da se krčka oko sat vremena.
Nakon sat vremena dodajte ječam i kuhajte još pola sata. Ako je potrebno dodajte još tekućine u lonac. Gotovo varivo pospite peršinom i uživajte.