Omjer vode i riže je bitan
Bilo da je crni, pileći ili povrtni, rižoto je idealan obrok za obitelj, a po gotovo ako djeci želite „podvaliti“ hrpu povrća. Čini se jednostavnim jelom, ali često se događa da se to jednostavno jelo pretvori u gnjecavi rižoto, s kojim nitko nije previše oduševljen.
Donosimo trikove kako napraviti savršeni kremasti rižoto.
TRIK 1: Odabir riže
Za rižoto je presudan izbor riže. Nužno je koristiti okruglu rižu koja će se dobro ‘držati’ tijekom kuhanja. Riža Arborio – talijanska riža kratkog zrna, idealna je za rižota
TRIK 2: Temeljac
Rižoto je idealno zalijevati povrtnim li mesnim temeljcem, koji daje dodatni okus svakom rižotu. Temeljac se isplati napraviti i moguće ga je zalediti u zamrzivaču i vaditi po potrebi.
TRIK 3: Omjer riže i temeljca
Idealan je omjer 1:2, dakle na jednu šalicu riže idu dvije šalice temeljca.
TRIK 4: Tostirajte rižu
Tostiranje riže bitno je kod kremastog rižota, no bitno je i koliko dugo to činite. Ne tostirajte je duže od jedne minute jer možete dobiti kontraefekt. Dakle, kada rižu stavite u lonac, pustite ju da postane prozirna prije dodavanja temeljca.
TRIK 5: Miješanje za vrijeme kuhanja
Rižoto nije jelo koje možete ostaviti da se krčka i otići. Naprotiv morate ga imati na oku i miješati. Upravo na taj se način iz riže oslobađa škrob koji rižotu daje kremoznost. To ćete najbolje vidjeti po stjenkama posude u kojoj kuhate.
TRIK 6: Dobar komad maslaca
Kada je rižoto gotov, ugasite vatru dodajte i dobar komad maslaca i malo maslinovog ulja, te promiješajte.