Iskreno, ovo jelo sam prvi put pripremala. Pitam svog starijeg sina što želiš da ti skuham prije škole, a on ječmenu kašu. Vadim teletinu i povrće iz frižidera i mislim kako odavno nisam pripremala teleći rižoto i kako bi bilo dobro napraviti orzoto. Školarac je rekao da ovo jelo uvrstimo u naših TOP 10 🙂 Uvršteno!
Ječmenu kašu stavite kuhati u hladnu vodu zajedno sa žličicom soli i lovorovim listom. Kuhajte 15-tak minuta. Za to vrijeme pripremite povrće i meso za orzoto.
Teletinu i povrće narežite na kockice. Na zagrijano maslinovo ulje stavite dinstati luk i poriluk, dodajte teletinu, posolite, popaprite i dinstajte 20-25 minuta da teletina omekša.
Kada meso omekša dodajte na kockice narezanu papriku i mrkvu. Možete i tikvicu, ja ju nisam imala. Dodajte pasiranu rajčicu i vodu po potrebi. Naribajte muškatni oraščić za bolju aromu. Kuhajte 15 tak minuta.
Procijedite ječmenu kašu i dodajte ju u lonac s mesom i povrćem. Dodajte komad maslaca i sve lijepo promiješajte.
Sastojci
Upute
Ječmenu kašu stavite kuhati u hladnu vodu zajedno sa žličicom soli i lovorovim listom. Kuhajte 15-tak minuta. Za to vrijeme pripremite povrće i meso za orzoto.
Teletinu i povrće narežite na kockice. Na zagrijano maslinovo ulje stavite dinstati luk i poriluk, dodajte teletinu, posolite, popaprite i dinstajte 20-25 minuta da teletina omekša.
Kada meso omekša dodajte na kockice narezanu papriku i mrkvu. Možete i tikvicu, ja ju nisam imala. Dodajte pasiranu rajčicu i vodu po potrebi. Naribajte muškatni oraščić za bolju aromu. Kuhajte 15 tak minuta.
Procijedite ječmenu kašu i dodajte ju u lonac s mesom i povrćem. Dodajte komad maslaca i sve lijepo promiješajte.