Za sve mame i njihove bebe

Kao novopečena mama, kupila sam hrpu knjiga i priručnika o dohrani i često sam ih listala tužna i razočarana jer nijedna od njih nije bila pisana za moje dijete.

Na papiru sve izgleda tako jednostavno, a u praksi neka sasvim druga priča.

I zato sam 10 godina nakon svoje prve dohrane s Marijom i Ivanom odlučila napraviti Bilježnicu o dohrani u kojoj su mama i njezina beba glavni likovi.

U Bilježnici pišem o svojem iskustvu tri dohrane. Prije 10 godina u dohranu sam krenula nadobudno i s velikom željom da se moja djeca hrane zdravo i kvalitetno. No, život mi je servirao 2 i po izbirljivca i 2 alergičara i ništa nije išlo kako sam zamislila. Iako me to prije par godina frustriralo, danas sam zahvalna svojoj djeci na tome jer su mi velika inspiracija za sve što radim.

Uz djecu sam naučila jako puno o dohrani i to znanje sam odlučila prvi put podijeliti sa svim mamama u ovoj Bilježnici.

Suautorica je magistrica kliničkog nutricionizma, a gošća diplomirana fizioterapeutkinja

Suautorica Bilježnice je Marija Maležić, magistrica kliničkog nutricionizma i majka 17-mjesečnog dječaka, koja je sve što pišemo u Bilježnici upravo prošla sa svojim sinom. Marija je osoba koja ne komplicira, koja voli jednostavnost u majčinstvu i kuhinji kao i ja. Bitno joj je da svojim znanjem olakša mamama dohranu i pruži im podršku, što će vjerujem sve mame osjetiti čitajući ovu Bilježnicu.  

Gošća Bilježnice je Ivana Štedul, diplomirana fizioterapeutkinja, majka petero djece, autorica BABYSTEPS programa i vlasnica SENZOGYM-a.

Kako Ivana u Bilježnici piše: Na početku dohrane mame se pitaju: mrkva ili jabuka? Alergeni: da ili ne? No ono što roditelji nisu svjesni je da je važno KAKO se započinje s dohranom i koji preduvjeti motoričkog razvoja moraju biti zadovoljeni da bi beba uspješno započela hranjenjem krutom hranom.

Ivana je tu da mamama pruži stručne odgovore na ta pitanja.

Jedinstveni koncept

Bilježnica ima jedinstveni koncept i zamišljena je da ju ispisuješ sa svojim iskustvom dohrane – datumom prve kašice, popisom namirnica na koje je tvoje dijete alergično, upisivanjem bebinih jelovnika i novo uvedenih namirnica. Lijepljenjem slika tvoje bebe po mjesecima, visinom i težinom tvoje bebe s ciljem da ti jednog dana ostane trajna uspomena na ovaj period.  

Ima 248 stranica i podjeljena je u poglavlja:

 • Dohrana i dojenje – Isticanje važnosti dojenja, kako savladati poteškoće u dojenju, moje iskustvo dojenja
 • 3,2,1….krećemo u avanturu – Kako krenuti s dohranom?, Koju metodu dohrane izabrati?, Zašto bebi nuditi vodu iz obične čaše, a ne iz čaše s kljunom?, Kako hraniti bebu koja ne sjedi?…
 • I krenuli smo…. – Kako i kada uvoditi namirnice i obroke?, Kako naviknuti bebu na komadiće hrane?, Što je gag refleks i kako prevladati strah od gušenja?…
 • Mali izbirljivci – Što ako beba ne želi jesti?, Kako uvesti namirnice koje beba baš i ne voli?, Kako prevladati osjećaj krivlje kada beba ne želi jesti?…
 • Alergija i dohrana – Kako prepoznati alergiju?, Popis najčećih alegena, Zamjena za alegene, Moje iskustvo s alergijom na hranu kod djece…
 • Tips and tricks – Kako pripremati žitarice / mahunarke / orašaste plodove? Kako i kada uvesti meso, ribu, jaja i kraljvlje mlijeko? Kako pripremati suho voće i rižu?…
 • Pitam se pitam? – Koje su masnoće dobre za bebu? Kako dinstati povrće do prve godine? Koje začine upotrebljavati do prve godine?…
 • Kalendar dohrane po mjesecima – Dugo sam se dvoumila da li ga staviti u Bilježnicu, jer nijedan Kalendar dohrane nije 100 % točan, ali znam koliko mamama olakšava put i zato je tu. Ovaj kalendar nije “sveto pismo”, nego mali putokaz na vašem putovanju dohrane.
 • I zdravo može biti fino – Recepti za domaći čokolino, puding, mafine, vafle, palačinke…
 • Sretan ti prvi rođendan – Tri ideje za najvažniju tortu u životu jedne mame
 • Dohranom stvorimo temelje zdravih prehrambenih navika – Koja je uloga roditelja u fazi dohrane?
 • Organizacija obroka i planiranje – Kako zamrznuti voće i povrće i pripremiti se za dohranu? Kako organizirati kuhanje uz bebu? Kako pripremiti sebe i bebu za povratak na posao i polazak u jaslice?
 • Što nuditi bebi kada je bolesna? – Što nuditi bebi kada je prehlađena, ima temperaturu, proljev ili povraća?
 • Obiteljski recepti za velike i male – 30 Mamin ručak recepata
 • Djeca u kuhinji – Kako uključiti djecu u kuhanje i koje su prednosti uključivanja djece u kuhanje?
 • Tatin ručak – 12 recepata koje tate mogu skuhati svojoj bebi
 • Sažetak Bilježnice u 17 natuknica – Tu je da ti uvijek bude podsjetnik

Bilježnica ima preko 110 recepata za bebine i obiteljske obroke. Kod recepata sam zadržala ono što je mamama najbitnije, a to su jednostavni recepti s lako dostupnim namirnicama.

Namijenjena je svim novopečenim mamama, mamama koji imaju 1000 upitnika nad glavom na spomen dohrane, mamama koje želi da im ova dohrana bude jednostavnija od prethodne i mamama koje žele sve svježe informacije i recepte imati na jednom mjestu.

Naručiti ju možeš putem maila [email protected] po cijeni od 37 eura (poštarina za Hrvatsku je uključena u cijenu).

Voljela bih da je ova Bilježnica postojala prije 10 godina, kada sam bila zbunjena i bombardirana raznim informacijama po pitanju dohrane. No, danas je tu za sve buduće generacije.

Nadam se da će mame prepoznati ljubav, znanje, iskustvo i podršku s kojom smo ju ja, Marija i Ivana pisale.

Završile smo ju stihom Olivera Dragojevića – Sad mogu mirno reći, da vridilo je!

I zbilja je vridilo proći ovo iskustvo sa svojom djecom i stvoriti im temelje zdravih prehrambenih navika od malih nogu!

Zrinka Janković