Budi blaga prema sebi

Ako ste trudnica ili planirate trudnoću, postpartum je pojam s kojim ste se sigurno susreli. Kada sam prije 10 godina postala mama o postpartumu se gotovo nije ni pričalo.
Danas mu se više daje na važnosti s naglaskom na brigu za mamino zdravlje nakon poroda.

Svaka žena koja je postala mama zna koliko je taj period istodobno divan I zahtjevan i zato je bitno za njega se dobro pripremiti, kako bismo ga same sebi olakšale.

Jako je važno što jedemo i čime hranimo svoje tijelo nakon poroda, zato sam htjela da iz prve ruke saznate sve bitno o ovoj temi o Tee Štefanac, nutricionističke savjetnice za trudnoću, postpartum i dohranu.

Topla, lako probabljiva i nutritivno bogata hrana

Kvalitetnom hranom pomažemo tijelu da se oporavi, da izdrži zahtjeve postpartuma i podržavamo dojenje ukoliko mama doji.

Rani postpartum “voli” toplu, lako probavljivu i nutritivno bogatu hranu. Najčešće i veće količine hrane nego za vrijeme trudnoće.

Ražmišljaj o temeljcu, zdravim mastima, sporo kuhanom mesu, jajima, sjemenkama i orašastim plodovima. Uz puno vode.

Kombiniranje obroka posebno je bitno jer nam mudro iskombinirane namirnice u obroku daju energiju, održavaju sitost i hrane naše tijelo iznutra. Proteini su tu za oporavak tijela, masti za stabilan šećer u krvi a ugljikohidrati za energiju.

Od suplementacije nemoj zaboraviti na kvalitetan prenatal koji će te podržati u danima kada se nećeš stići posvetiti obrocima koliko bi htjela.

❤️ A najvažnije od svega – budi blaga prema sebi i nemoj težiti savršenstvu nego prilagodi ciljeve trenutnoj fazi života.

Tips and tricks za lakše zamrzavanje i odmrzavanje obroka

Ako želiš da ti postpartum što lakše prođe, priprema obroka unaprijed i zamrzavanje odličan su način za uštedu vremena i osiguravaju nam da nam kvalitetni obroci i u postpartumu budu nadohvat ruke.

Bitno je pripaziti na ispravnost zamrzavanja i odmrzavanja obroka. Najčešće se zamrzavaju juhe, umaci, variva ili povrće (sirovo ili blanširano).

Pripremljenu hranu koji planiramo zamrznuti potrebno je čim prije ohladiti i prebaciti u posude prikladne za zamrzavanje (staklo, silikon ili kvalitetna plastika).

Pri odmrzavanju preporučljivo je posudu prebaciti u hladnjak i izbjegavati odmrzavanje na sobrnoj temperaturi zbog mogućeg razvoja štetnih mikroorganizama. Nakon toga hranu je potrebno dobro podgrijati (do vrenja) i to samo jednom, te ju ne zamrzavati ponovno.

TOP 10 jela koja možeš skuhati prije poroda, zamrznuti i na taj način olakšati si postpartum

❤️ Umak za rižoto s povrćem – umak skuhaj i zamrzni, a rižu skuhaj naknadno
❤️ Varivo od zelene leće I batata
❤️ Piletina u umaku od slanutka I povrća – uz koju poslje možeš kombinirati rižu, palentu ili tjesteninu
❤️ Lešo meso I teleća / juneća/ goveđa juha – uz koju možeš poslužiti salatu od krumpira I mrkve
❤️ Junetina u umaku od povrća – koju poslje možeš kombinirati s palentom
❤️ Lažni bolonjez crvene leće
❤️ Varivo s teletinom i ječmom
❤️ Teleća jetrica – uz koju možeš poslje kombinirati lešo povrće s krumpirom (brokula, kupus, kelj, blitva)
❤️ Pečeni losos – koji možeš zamrznuti I poslje također kombinirati s lešo sezonskim povrćem
❤️ Krem juha od hokaido tikve I povrća

Ako te više zanima više o ovoj temi, Tea ima super program Prehana dojilja“.

Prijave traju. Iskoristi early bird cijenu do 15. ožujka.

…jer edukacija i priprema čine razliku!