Neprocijenjivo

Mamin ručak nije samo jelo na tanjuru. Mamin ručak je jedna posebna emocija koja nas prati cijeli život, ma gdje god se nalazili i koliko god godina imali. Nijedno jelo nije kuhano s više truda i ljubavi kao mamino.

Ponekada je dovoljan samo miris da nas vrati u djetinjstvo, maminu kuhinju i dane bezbrižnog odrastanja.

Okus obitelji

Taj miris se ne može kupiti, taj miris se ne može naručiti. To je okus doma, okus topline, okus obitelji.

Ne cijenimo ga kada smo mali, ali kada odrastemo i dobijemo svoju djecu, taj okus postane neprocjenjiv.

Danas vas želim vratiti u djetinjstvo i odrastanje 80-tih. Želim vas prisjetiti na sretne trenutne našeg odrastanja i jela koja su nas obilježila. Našoj su djeci ta jela možda „strana“, poput telefona sa žicom ili crtića na video kazetama. No, lijepo je s osmijehom na licu prisjetiti se nekih starih recepta koje su nama pripremale naše mame i bake i skuhati ih svojoj djeci.

Zažmiri i prisjeti se!

Tjestenina  s makom

Pecipale ili principale

400 dkg brašna

1 žiličica soli

1 suhi kvasac

1 žličica šećera

2 dcl tople vode

Žličica-dvije maslinovog ulja

ulje za prženje

Zagrijte vodu. Ne smije biti kipuća, nego mlaka. Dodajte joj šećer i suhi kvasac, promiješajte, poklopite i ostavite par minuta da se kvasac aktivira.

Brašnu dodajte sol, maslinovo ulje i kvasac te zamijesite tijesto. Tijesto prekrijte krpom ili dekom i ostavite da se diže pola sata.

Dignuto tijesto podijelite na male loptice / kuglice veličine šake. Svaku lopticu razvaljajte na debljinu cca 1 cm.

Na tavu stavite ulje i principale da se prže po 2 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.

Principale možete namazati pekmezom ili čokoladom. Ja ih volim samo posuti šećerom jer mi ih je tako baka pripremala.

Paradižot / šnenokle

Pročitaj recept!

Kruh s masti i šećerom

Jednostavnije ne može – na fetu kruha namažite domaću svinjsku mast i pospite ju šećerom ili slatkom mljevenom paprikom. Zamišljam baku koja mi je na livadu, na kojoj sam se igrala, češto donosila ovo jelo.

Krpice sa zeljem

krpice sa zeljem

Palenta s mlijekom

U lonac ulijete dvije šalice vode, dodajte žlicu maslinovog ulja, malo soli te zakuhajte. Nakon toga dodajte postepeno pola šalice palente da ne nastanu grudice.

Miješajte pjenjačom na laganoj vatri sve dok palenta ne postane mekana, izgubi zrnastu strukturu te se ne odljepi od bočnih strana lonca prilikom miješanja.

Palentu stavite na tanjur i prelijte toplim mlijekom.

Bijala kava sa starim kruhom

Bijela kava sa starim kruhom je moja asocijacija na dida. Obožavao ju je piti / jesti ujutro. U šalicu izmrvite stari kruh i dodajte mu crnu tursku kavu i mlijeko. Uživajte!

Danas sam ja mama. Danas si ti mama. Potrudimo se da nas djeca zauvijek pamte po okusu maminog ručka. Mamin ručak ostavlja neizbrisiv trag i pripadnost domu!