Ručak pod vedrim nebom

Dolaskom proljeća, ne samo da se priroda budi nego i naša mašta i želja da više boravimo vani na svježem zraku. Svjež zrak je poticajan za naš organizam i svakako kada smo u prilici trebamo svaku minutu prevedenu pred TV-om, na kauču, na telefonima zamijeniti boravkom u prirodi. Osjećati ćemo se bolje, poletnije, zadovoljnije.

Ovaj vikend najavljuju visoke temperature i napokon je došlo idealno vrijeme za organizaciju obiteljskog vikend piknika. Što kažete da umjesto subotnjeg ručka za stolom, ručak pojedete na dekici uz rijeku, jezero ili more? Zvuči super, zar ne?

Uključite djecu

Uključite djecu u organizaciju piknika. Neka pripreme rekvizite za aktivnost nakon ručka: loptu, rekete, zmaja, lopatice i kantice. Sve čime se vole igrati. Naravno neka vam za potpuni doživljaj budu i pomagači oko ručka. Slađe ćete ga zajedno pojesti, a vi ako baš ne volite sate i minute provoditi u kuhinji, ovaj ručak ćete s guštom pripremiti.

Na piknik ponesite papirnate tanjure i jednokratan pribor, koje ćete nakon obroka samo baciti. Naravno možete i obične tanjure i pribor, ali onda pazite da ne bude lomova.

Odaberite pravu lokaciju

Za dobar piknik obavezna je velika deka ili plastificirana prostirka. Ne zaboravite ponijeti i kremu za sunce, dosta vode i termosicu s kavom, koja će tako pasati nakon ručka pojedenog u prirodi.

Lokacija piknika je jednako bitna kao i ukusan ručak. Mi najčešće organiziramo piknik uz rijeku Koranu i Dobru ili na nekom proplanku u šumi. Potrudite se oko pronalaska lokacije, jer ljepši pogled popravi cijeli piknik. Obavezno birajte mjesto koje ima i hlada, da cijelo popodne ne provedete na suncu.

Osam ideja za piknik ručak:

pileci raznjici s povrcem
piletina u soja umaku s povrcem
tjestenina s povrcem i lecom
salata od tune, jaja i povrca

piletina s rajčicom, krutonima i mozzarellom

A sada zastanite na trenutak, popijte gutljaj one kave koju ste skuhali i uživajte u pogledu i djeci koja trče, skače i veselo se igraju nakon ručka. Naravno, nije uvijek sve ovako idilično, ali možemo maštati :-).

Ručak u prirodi je prilika da na trenutak “pobjegnete” od kolotečine i svakodnevnice. Svima nam to ponekad treba.