Ne deblja, lako se probavlja i očišćena dolazi na vaš kućni prag

Već sam mnogo puta pisala kako smo narod koji jede jako malo ribe, pogotovo obzirom na činjenicu da samo mediteranska zemlja s predivnim i čistim morem, koje je bogato ribom.

Naime, u Hrvatskoj potrošnja ribe po glavi stanovnika iznosi oko 8,5 kilograma, dok je primjerice, u Grčkoj potrošnja 21 kg, u Italiji 24 kg, u Francuskoj 33 kg, u Španjolskoj 44, u Portugalu 57, a na Islandu nedostižnih 90 kg ribe po glavi stanovnika.

Možete li se zamisliti da jedete 90 kilograma ribe godišnje? Teško, zar ne.

Radije ćemo kupiti meso

Ova skromna hrvatska potrošnja rezultat je i što smo narod kojemu ručak bez mesa, nije ručak. Rezultat je toga što mnogo nas ne voli ili ne zna čistiti ribu i što nam mnogo puta riba nije dostupna, a tu je i cijena. Radije ćemo dati 70 kuna za kilogram teletine, nego li za kilogram ribe.

Kada sam bila dijete, riba je na našem jelovniku bila dva puta tjedno i to mi je bilo super. Kada sam došla u Karlovac, ta dva puta tjedno su se svela na jedanput ili nijednom tjedno.

Razlog – zato što mi djeca nisu voljela ribu, ali jednostavno nisam mogla dopustiti da mi djeca na pola Dalmoši, od kojih se jedan zove Duju ne jedu ribu.

Roditelji kao primjer djeci

Djeca upijaju prehrambene navike od svojih roditelja, stoga ako želite da vam djeca jedu pojedine namirnice, prvo to moraju vidjeti od vas. Danas sam tako sretna kada vidim kako s guštom pojedu ribu s gradela, iz pećnice ili tave.

Stoga, ne odustajte. Neka se riba na vašem jelovniku nađe dva puta tjedno, a ovo je 5 razloga zašto je to super.

RAZLOG 1: Riba ne mora biti skupa

Često „opravdanje“ zašto ne jedemo dovoljno ribe jest cijena. No, ne mora svaka riba biti skupa. Podcijenjena srdela, spada među najkvalitetnije namirnice koje možete kupiti. Bogata je esencijalnim masnim kiselinama i bjelančevinama nužnima za intelektualni rad i dobru koncentraciju, dok kilogram srdele iznosi oko 20 kuna. 

RAZLOG 2: Brzi i kvalitetan ručak

Riba je odlična namirnica kada ste u žurbi i nemate vremena kuhati, a želite kvalitetan ručak za svoju obitelj.

Riblja jela su u većini slučajeva gotova za pola sata – 45 minuta.

RAZLOG 3: Riba ne deblja i lako se probavlja

Riba je niskokalorična namirnica i teško da ćete se od ribe  udebljati. Odličan je izbor bjelančevina koje su lakše probavljive i bolje iskoristive od bjelančevina mlijeka i mesa. Iz tog razloga mala je vjerojatnost da ćete nakon što pojedite ribu osjetiti „težinu u želucu.“

RAZLOG 4: Dugo ćete živjeti

Istraživanja pokazuju da osobe koje jedu ribu žive duže i imaju manji rizik za pojavu moždanog udara, bolesti srca i krvnih žila. Riba je izvor zdravih masnoća koje pozitivno utječu na zdravlje srca, mozak i koje jačaju naš imunološki sustav. Jeste li znali da redovita tjedan porcija ribe pomlađuje kožu? Još jedan razlog zašto da se riba nađe na vašem jelovniku dva puta tjedno.

RAZLOG 5: Čišćenje više nije problem

Koliko puta ste bili u prilici kupiti ribu, ali vam je pomisao na čišćenja odvratila misli od kupnje.

Luxmare online ribarnica dostavlja vam očišćenu ribu na kućni prag. Znam, da zvuči nevjerojatno, ali ovo je predivna istina za sve stanovnike Zagreba i okolice, Velike Gorice, Samobora, Zaprešića, Dugog Sela, Jastrebarskog. Luxmare u svojoj ponudi ima najkvalitetniju ribu iz Jadranskog mora, rakove, školjke i morske plodove. Iskoristite tu priliku i pripremite zdravi riblji ručak za svoju obitelj. Tijelo će vam biti zahvalno!

Donosim vam i pet ideja kao inspiraciju za riblja jela:

losos u škartocu