Polpete od poriluka sa zobenim pahuljicama su super ideja za finger food ili prilog uz glavno jelo. Možete ih ponijeti i na proljetni izlet ili na posao. Lako i brzo se naprave, a još brže pojedu. Zobene pahuljice im daju posebnu hrskavost, a kurkuma lijepu boju. Dosta sastojaka je onako "od oka" pa upotrijebite vlastiti osjećaj. Moja djeca nisu baš oduševljena ovim polpeticama, ali to ne znači da vaše neće biti oduševljena. Meni su TOP i tople i hladne!
Zobene pahuljice namočite u mlijeku i ostavite ih 10 minuta da nabubre. Obzirom da nisam stavila količinu mlijeka u receptu, ulijte onoliko koliko je potrebno da prekrije pahuljice.
Poriluk narežite na kolutove i zajedno s češnjakom kratko prodinstajte na maslinovom ulju. Samo da povene.
Za to vrijeme pripremite druge sastojke. U zdjeli u kojoj ćete raditi smjesu razmutite jaje, dodajte prstohvat kukrkume, prašak za pecivo, peršin, sol, papar i maslinovo ulje. U zdjelu dodajte zobene pahuljice i dinstani poriluk. Sve dobro žlicom promiješajte.
Ako vam je smjesa prerijetka dodajte malo brašna ili ako ne želite koristiti brašno, dodajte još zobenih pahuljica.
Polpetice žlicom stavite pržiti na zagrijano kokosovo ulje, par minuta sa sveke strane dok ne dobiju lijepu boju. Uživajte jako su fine!
Sastojci
Upute
Zobene pahuljice namočite u mlijeku i ostavite ih 10 minuta da nabubre. Obzirom da nisam stavila količinu mlijeka u receptu, ulijte onoliko koliko je potrebno da prekrije pahuljice.
Poriluk narežite na kolutove i zajedno s češnjakom kratko prodinstajte na maslinovom ulju. Samo da povene.
Za to vrijeme pripremite druge sastojke. U zdjeli u kojoj ćete raditi smjesu razmutite jaje, dodajte prstohvat kukrkume, prašak za pecivo, peršin, sol, papar i maslinovo ulje. U zdjelu dodajte zobene pahuljice i dinstani poriluk. Sve dobro žlicom promiješajte.
Ako vam je smjesa prerijetka dodajte malo brašna ili ako ne želite koristiti brašno, dodajte još zobenih pahuljica.
Polpetice žlicom stavite pržiti na zagrijano kokosovo ulje, par minuta sa sveke strane dok ne dobiju lijepu boju. Uživajte jako su fine!