TOP 11 savjeta iz vlastitog iskustva

Negdje sam u letu na televiziji čula da je djecu zahvatila viroza koja uzrokuje povraćanje i proljev. Nisam se previše na to obazirala (dosta mi je virusa 😊), sve dok i nas nije „uhvatila“.

Znate onaj osjećaj kada vas teta iz vrtića zove da dođete po svoje dijete jer mu nije dobro. Taj osjećaj za mene spada u TOP 5 najgorih osjećaja na svijetu.

Što je nama pomoglo?

Dođem u vrtić po Karla i vidim da nije sav svoj, ali mislim se u sebi izgurati ćemo mi to. Ima mnogo gorih stvari iako sam stavila kuhati piletinu s graškom i krumpirom (njegovo omiljeno jelo), da ga dočeka kada dođe s vrtića. No, danas ništa od piletine, graška i krumpira.

Opet ću ponoviti da nisam zdravstveni djelatnik i da pišem kao majka djeteta kojeg je zahvatila viroza, ali želim s vama, koji se možda nalazite u sličnoj situaciji, podijeliti stvari koje su nama pomogle:

 1. Prvo i najteže. Nemojte prisiljavati dijete da jede. Najsretnija sam kada mi djeca pojedu sve obroke u danu, ali danas nije taj dan. Nema smisla nuditi djetetu sve i svašta ako mu organizam ne može zadržati hranu. Silljenjem možemo napraviti više štete, nego koristi.
 2. Dajte djetetu da pije dosta tekućine, malo po malo. Ponudite svakih nekoliko minuta djetetu žličicu vode. Nezaslađeni čaj od špika također pomaže. Dijete proljevom i povraćanjem gubi dosta tekućine i zato je voda bitna. U ovoj situaciji je možda i najbitnija!
 3. Ako dojite, nastavite dojiti.
 4. Od voća djetetu ponudite bananu ili jabuku, koju ste naribali i pustili da malo odstoji.
 5. Skuhajte prežganu juhu
 6. Od povrća pripremite kuhani krumpir ili mrkvu
 7. Riža je TOP namirnica u ovakvim situacijama. Kuhajte ju na vodi dok ne pusti sluz.
 8. Nama je pomogla čokolada s visokim udiom kakaa, petit keksi, slani štapići, slanac pecivo
 9. Kada se malo oporavi, ponudite djetetu nemasnu pileću juhu ili variva kuhana na vodi, bez dodavanja ulja i dinstanja
 10. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, grahorice te zaslađene sokove.
 11. Dajte djetetu oralnu rehidracijsku sol i probiotik („dobre bakterije“). Posavjetujte se ljekarnikom koji probiotik dati djetetu ovisno o dobi.

A sada jedan jedini savjet za mame:

Samo strpljivo, sve je prošlo pa će i ovo. Ovakve viroze najčešće traju 3-4 dana, naša čak i kraće. Možemo mi to.