Isplati se riskirati

Što djetetu spakirati za užinu? – pitanje je koje muči mnoge roditelje. Nažalost, ne mogu ne primijeniti da se u blizini većine osnovnih i srednjih škola nazale pekare i trgovine s fast food proizvodima.

Mnogi će reći – pa neka pojede neko pecivo, neće mu ništa biti. I neće, od nekoliko njih, ali školska godina traje 9 mjeseci što je veliki period da peciva, hot dogovi, kroasani ili masne krafne, postanu dio prehrambenih navika naših školaraca. Ja kao roditelj to ne želim, a vjerujem ni vi. Već mjesecima u medijima slušamo da imamo „najdeblje“ učenike u Europi, koji u malim količinama jedu voće i povrće.

Organizirana prehrana

Možemo tim podacima stati na kraj, polazeći svatko od svog djeteta. U većini škola postoji organizirana prehrana, koju djeca jedu za vrijeme odmora. Prednost toga je što sva djeca jedu isto i nema onoga – jedan ima više, bolje, drugi manje, lošije. Svi su jednaki.

No, koliko čujem nisu svi zadovoljni tom prehranom jer se i ona bazira na pecivima i niskokaloričnom obroku koji djeci nije dovoljan da „izdrži“ cijeli školski dan. Mnoga djeca nakon škole odmah nastavljaju s izvanškolskim aktivnostima i svakako im treba kvalitetan obrok koji će im dati snagu i koncentraciju za cijeli dan.

Doručak i ručak su obavezni prije škole

Znam da će većina roditelja reći, pa gdje ćemo još uz svakodnevne obveze misliti i spremati užinu za školu. Ali, sve je to dio navike i postavljanje prioriteta za ostvarenje konačnog cilja – zdravih prehrambenih navika.

Kažu da je potreban 21 dan da se neka navika usvoji. Dvadestjedan dan za navike od kojih će naša djeca u životu imati i itetako koristi. Ne zvuči mnogo, zar ne?

Svakako djecu uključite u planiranje obroka za užinu i nabavku namirnica. Naravno, da će njima užina biti slađa ako je poslužena u posudici s omiljenim likom. S tim ih možete „dobiti“ na početku, jer rijetka su djeca koja će odmah pristati na užinu.

I ono što je jako jako bitno, ako je škola ujutro ne preskačite doručak, ako je škola popodne neka djeca prije nastave obavezno pojedu kuhani obrok. Evo nekoliko ideja za ručak prije škole:

varivo od lece
polpete sa špagetima
piletina s graškom i krumpirom
rizoto s piletinom i sammpinjonima
losos i brokula

A sada nekoliko ideja koje možete kombinirati za zdravu užinu i koje vam neće oduzeti previše vremena za pripremu:

  1. Voće – jabuka, banana, mandarina – idealno su voće za školsku torbu
  2. Domaće energetske pločice
  3. Slatki ili slani muffini
  4. Orašasti plodovi i suho voće
  5. Sendvič s mlječnim namazom i povrćem
  6. Tortilja s mlječnim namazom i povrćem
  7. Smoothie
  8. Jogurt
  9. Vafli ili američke palečinke s voćem i medom
  10. Zlevanka

Primjer tjednog plana užine:

Ponedjeljak: Integralni kruh, sirni namaz, svježa paprika, avokado i zelena salata + mandarina

Utorak: Energetska pločica + jogurt

Srijeda: Zobene pahuljice s jogurtom, cimetom i šakom grožđica. Uz to jabuka.

Četvrtak: Tortilju namazana mliječnim namazom, s par šnita pureće šunke, kukuruzom, zelenom salatom + jogurt

Petak: Banana + šaka oraha ili badema

Naravno da se može dogoditi da dijete užinu vrati doma, jer mu je bilo neugodno jesti u školi, jer je bilo predmet izrugivanja, ali isto tako užina koju je donio možete biti poticaj i drugoj djeci da svojim roditelja daju ideju za takvo nešto. Isplati se riskirati.