Uživajmo u jeseni

Dolaskom hladnijih dana, više boravimo kod kuće. Nerijetko nam se ne da izlaziti vani jer je pred nama izazov zvan: jakna, šal, rukavice, kapa, čizme. Odustajemo vrlo brzo, jer nam se TV program puno puta čini boljom opcijom. Ne moram ni govoriti da radimo krivo.

Jesen je. Mnogima depresivno godišnje doma, jer smo se do prije mjesec-dva kupali u moru i hvatali boju na suncu, a danas: jutarnja rosa, magla, hladnoća, od kojih ne vidimo lijepu stranu jeseni. Predivne boje, šuškavo lišće, jesenske plodove.

Pogledajte malo oko sebe, jesen je zbilja predivna i zaslužuje da uživamo u njoj.

Ovo su mojih TOP 5 jesenskih aktivnosti:

TOP 1: Branje jesenskih plodova

Mojim dečkima definitivno najdraža jesenska aktivnost. Obožavaju tražiti vrganje i sunčanice u šumi. Iako ih ne vole jesti, potraga za njima ih ispunjava i veseli, baš kao i kesteni. Nema veće sreće, nego kada dođemo kući i zajedno pripremimo pečene kestene, koje smo ubrali.

TOP 2: Šetnja po suhom lišću

Bilo da šetate parkom ili šumom, šetnja po suhom lišću opušta i djeluje smirujuće. U trenu zaboravite na sve obveze i stres. Mene taj zvuk šuškavog lišća uvijek vrati u djetinjstvo.

TOP 3: Berba

Za jesen je karakteristična berba grožđa i maslina. Prilika je to da se cijela obitelj okupi, udruži snage i cijele godine uživa u plodovima svoga rada. Ima li veće sreće nego začiniti salatu vlastitim maslinovim uljem ili prijatelje pozvati na čašu domaćeg vina?

TOP 4: Vrtlarenje

Jesen je idealna za vrtlarenje i sadnju biljaka u kojima ćete uživati u proljeće. Nakon ljeta i sušnih dana stiglo je doba godine koje je zahvalno za biljke. Kiša ima u izobilju, a brojni štetnici i bolesti u jesen nestaju. Svoj vrt možete obogatiti lukovicama (tulipani, visibabe, zumbuli i narcise)  ili povrćem kao što je špinat, salata, rikula, luk i češnjak. U proljeće ćete uživati u predivnim bojama cvijeća i ukusnom i zdravom povrću.

TOP 5: Sakupljanje lišća

Umjesto da vas lišće pred kućnim pragom živcira, sakupljanje istog pretvorite u odlićnu tjelesnu aktivnost za cijelu obitelj. Djeci dajte metlu i lopaticu i zajedno pometite jesensko lišće. Boraviti ćete na svježem zraku i učiniti dvorište urednijim.

Ideja za uživanje u jeseni ima bezbroj. Stoga ugasimo TV, maknimo dekicu, dignimo se s kauča i ubucimo čizme. Vani je predivno!