3 recepta za male alergičare

“Vaše dijete je alergično na jaje i kravlje mlijeko!”
Ta rečenica mi odzvanja u ušima i nakon 9 godina.

Onako zbunjena od dohrane i bebe koja ne voli jesti, alergija mi je došla kako “točka na i”.

Crvenilo i osip

jaja u kutiji

Prvo što sam pomislila bilo je, pa dobro to su samo dvije namirnice.
E, onda sam krenula čitati deklaracije i vidjela da su te dvije namirnice –  svugdje.

Alergiju smo otkrili s cca 11 mjeseci. Manifestirala se osipom i crvenilom oko usta. I danas kad vrtim film u glavi zahvalna sam joj.

Pet je razloga:

  • “Natjerala” me da kuham, jer realno gotove kupovne namirnice nisu dolazile u obzir.
  • “Natjerala” me da se bolje organiziram, jer instant kupnja isto nije dolazila u obzir.
  • Djetetova prehrana se sastojala od voća, povrća, mesa, ribe i žitarica.
  • Slatkiše je jako kasno krenuo jesti.
  • Da nije bilo alergije vjerojatno mi Mamin ručak nikad ne bi pao napamet.

Što ranije otkrijete alegiju, to je lakše.
Djetetu se realno ništa ne mijenja, vama se mijenja puno toga. Ponajviše ritam, ali ni to nije kraj svijeta.

Ja sam se vodila pravilnom i to mi je ostalo dandanas  – ono što dijete ne smije ili ono što ne želim da dijete jede – ne kupujem.

Jednostavno!
Zahtjevno!
Učinkovito!

Možda su mi najteži bili dječji rođendani i objašnjavanje drugima. Hrpa kolača i dijete koje sve to gleda, a ne smije jesti. No, ima i tu nešto dobro. Dijete se s vremenom naučilo brinuti o sebi i svom zdravlju i ako danas ponudite Duji komad torte prvo će vas pitati – A ima li tu jaja?

Donosim vam 3 slatka recepta bez jaja i mlijeka, koja su nam bila TOP u toj fazi, a ostala su i do dandanas.

Američke palačinke s jabukom
1 čaša zobenih pahuljica
2 čaše biljnog mlijeka po izboru (zobeno, kokosovo)
1 veća jabuka
1 žličica cimeta
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli I šećera

Promiješajte sve sastojke, a jabuke naribajte.
Na tavi ugrijte kokosovo ulje i stavite peći palačinke par minuta sa svake strane.

Poslužite ih uz voće, pakmez ili same. Super su i kao međuobrok ako idete na izlet ili u dužu šetnju.

Zobeni keksići s bananama

2 zrele banane
zobene pahuljice (Ne znam količinu. Procijenite koliko vam je dovoljno da se smjesa zgusne i da možete formirati keksiće)
2 žlice kakaa
malo cimeta
žlica meda

Štapnim mikseom ili vilicom usitnite banane, dodajte zobene pahuljice i ostale sastojke.

Sve dobro primiješajte. Na pleh stavite papir za pečenje, a žlicom stavite smjesu i formirajte keksiće. Pecite na 180 stupnjeva / 7-8 minuta

Crumble s jabukama

4 jabuke / možete slaviti i/ili šumsko voće, breskve, šljive, trešnje, višnje
1 žličica cimeta
2 žlice šećera
1 šaka grožđica ili suhih brusnica
3 šake zobenih pahuljica
50 g maslaca

Jabuke operite i narežite na manje kockice. Ja koru ne gulim, a vi po želi. U lonac stavite jabuke, limunov sok, cimet, šećer i groždice.
Stavite kuhati cca 10 minuta.
Jabuke prebacite u zdjelu za pečenje i pospite zobenim pahulicama koje ste promijšali s maslacem narezanim na kockice.

Stavite peći na 180 stupnjeva / 15 minuta.

Nadam se da ćete pronaći inspiraciju ova tri slatka recepta. Ako imate dijete alergično na hranu, ne gledajte na alergiju kao nešto loše, nego izvucite najbolje od nje. Koliko god to bilo ponekada zahtjevno i teško.


P.S. Zašto ova naslovna slika? Zato što je ovo jedan od prvih Dujinih sladoleda s cca 4-5 godina.