Ovo jelo je dosta zahvalno jer ga možete skuhati jedanput, a jesti na više načina. Jedan dan s tjesteninom, a drugi s pire krumpirom ili palentom. Djeca ga obožavaju!

U zdjelu stavite mljeveno meso te dodati na sitno nasjeckan luk, češnjak, poriluk i peršin. Ja cijelu količinu smiksam u blenderu da bude na manje komadiće. Jedan dio stavim u ćufte, a dvije žlice sačuvam za umak od rajčice.
U zdjelu s mljevenom mesom dodajte 2-3 žlice suncokretovog ulja te 3-4 žlice krušnih mrvica (dodajte po potrebi), sol, papar i naribani muškatni oraščić. Sve dobro rukama izmiješajte. Ako vam smjesa nije kompaktna i rasipa se, dodajte još krušnih mrvica da možete oblikovati lijepe kuglice / polpete.
Mljeveno meso oblikujte u polpete veličine šake i svaku polpetu ovaljajte u brašno. Na tavi zagrijte suncokretovo ulje te pržite polpete dok sa svih strana ne dobiju lijepu boju. Izvadite ih tanjur i krenite na pripremu umaka.
U drugu posudu ulijte maslinovo ulje te dodajte ostatak luka, češnjaka, poriluka i peršina. Kada povrće dobije lijepu boju dodajte pasatu od rajčice i sve dobro promiješajte. Dodajte sol i papar i ostavite da se krčka na laganoj vatri 10-tak minuta.
U posudu s umakom stavite polpete. Ne miješajte, nego posudu protresite da se umak lijepo rasporedi. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 40-50 minuta. Poslužite i uživajte.
Sastojci
Upute
U zdjelu stavite mljeveno meso te dodati na sitno nasjeckan luk, češnjak, poriluk i peršin. Ja cijelu količinu smiksam u blenderu da bude na manje komadiće. Jedan dio stavim u ćufte, a dvije žlice sačuvam za umak od rajčice.
U zdjelu s mljevenom mesom dodajte 2-3 žlice suncokretovog ulja te 3-4 žlice krušnih mrvica (dodajte po potrebi), sol, papar i naribani muškatni oraščić. Sve dobro rukama izmiješajte. Ako vam smjesa nije kompaktna i rasipa se, dodajte još krušnih mrvica da možete oblikovati lijepe kuglice / polpete.
Mljeveno meso oblikujte u polpete veličine šake i svaku polpetu ovaljajte u brašno. Na tavi zagrijte suncokretovo ulje te pržite polpete dok sa svih strana ne dobiju lijepu boju. Izvadite ih tanjur i krenite na pripremu umaka.
U drugu posudu ulijte maslinovo ulje te dodajte ostatak luka, češnjaka, poriluka i peršina. Kada povrće dobije lijepu boju dodajte pasatu od rajčice i sve dobro promiješajte. Dodajte sol i papar i ostavite da se krčka na laganoj vatri 10-tak minuta.
U posudu s umakom stavite polpete. Ne miješajte, nego posudu protresite da se umak lijepo rasporedi. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 40-50 minuta. Poslužite i uživajte.