Otkrij koje su im zdravije alternative

Govoreći o hrani koja nije dobra po naše zdravlje, posebice uzimajući u obzir djecu, često zaboravimo uzeti u obzir i oralno zdravlje.

No, ova tema je itekako bitna za zdravlje naše djece i zato vam ovaj članak ne pišem ja, nego mama i dr.med.dent. Matea Pavelić, koju možete pronaći na Instagram profilu @zubic.mama.

Poznato je kako su na vrhu liste šećeri, pri čemu nisu svi isti. Na kariogenost hrane utječe ponajviše prisutnost slobodnih šećera, onih koji se dodaju hrani od strane proizvođača, a uz to i učestalost konzumacije hrane, konzumira li se s obrokom ili između njih, ljepljivost hrane te dužina zadržavanja u ustima.

Iz samog opisa jasno je kako ova hrana ne spada u skupinu tipičnog „maminog ručka“ stoga u nastavku slijedi TOP 5 vrsta hrane koju djeca često konzumiraju te njihovih zdravijih alternativa.

  1. SLATKIŠI I GRICKALICE

Konzumaciju slatkih i slanih sadržaja iz vrećica trebalo bi svesti na najmanju moguću mjeru jer je ova skupina najveći neprijatelj zdravim zubima.

Kao najgori među njima mogu se istaknuti ljepljivi slatkiši – gumeni bomboni, karamel bomboni, lizalice, smokiji, čipsevi.

Takva hrana jako se lijepi za zube, ulazi u međuzubne prostore te fisure zuba – prostore koji se teško čiste i tako vrlo lako nastane karijes. Tako nije isto pojesti sladoled ili vrećicu Skittles bombona.

Zdravija alternativa bile bi domaće slastice koje se konzumiraju prigodno bez štetnih sastojaka i s prilagođenim udjelom šećera ili brezinim šećerom (ksilitolom) kao zamjenom te čokolade s visokim udjelom kakaa.

2. GAZIRANA PIĆA I SOKOVI

Slatka pića, k tomu i gazirana, povećavaju rizik od karijesa zbog visokog udjela šećera i svoje kiselosti ukoliko su gazirana te dugog razdoblja konzumiranja („pijuckanja“ kroz dan).

Niski pH u usnoj šupljini, koji nastaje prvenstveno kao posljedica metabolizma bakterija, ali mu doprinose i ovakva pića, izravno utječe na otapanje zubne cakline i nastanak karijesa.

Bilo bi idealno usvojiti navike gašenja žeđi vodom ili ponuditi djeci minimalno zaslađene čajeve, posebice zeleni čaj koji ima antikariogena svojstva.

3. BIJELO BRAŠNO

Rafinirano bijelo brašno lako je dostupno i okružuje nas u brojnim oblicima – kruhovi, peciva, tjestenina. Rafinirano pšenično brašno u sebi sadrži uglavnom sirovi škrob i malo vlakana.

Mogućnost razgradnje proizvoda od cjelovitih žitarica u ustima puno je manja od rafiniranih, dodajući k tomu još i termičku obradu, kuhanje ili pečenje.

Alternativa za bijelo brašno bila bi brašna od cjelovitih žitarica – integralno pšenično, pirovo, raženo ili ječmeno. Uz to, pri nabavci ovih brašna od, primjerice, lokalnih proizvođača i uz jednostavne recepte, lako se da prirediti domaći kruh, kiflice, palačinke pa i tjestenina. Ušteda i zasitnost također nisu zanemarivi čimbenici.

4. PAHULJICE S MLIJEKOM, GRANOLA I ENERGETSKE PLOČICE

Namirnice koje se često sugeriraju kao izbori za zdrav doručak ili međuobrok, najčešće to nisu. Osim što zbog visokog udjela šećera i glikemijskog indeksa ne osiguravaju dugotrajnu zasitnost, imaju i visoku kariogenost zbog ljepljive teksture.

Namirnice koje bi bile bolji izbor za doručak ili međuobrok su mliječni prozivodi, jaja, muesli od cjelovitih žitarica s malo dodanih šećera, sezonsko voće i povrće te masti iz dobrih izvora koje će osigurati dugotrajniju zasitnost (kikiriki maslac, svinjska mast, maslinovo ulje i sl.).

5. SUHO VOĆE

Često se kao alternativa grickalicama spominje suho voće, no ono se često u procesu proizvodnje zaslađuje dodatnim šećerima te poprima kariogene značajke – ljepljivo, slatko i namijenjeno „grickanju“. Osim toga, često su im dodani i konzervansi.

Bolji izbor bilo bi svježe i orašasto voće.

Za kraj, treba naglasiti kako je prehrana jedan od najvažnijih čimbenika za nastanak karijesa i jedan od onih na koje najviše možemo utjecati. Serviranje djeci cjelovitih i zdravih obroka osigurat će im pravilan razvoj, dulju zasitnost, stjecanje zdravih navika te bolje oralno zdravlje.

Ne zaboravite na redovite posjete vašem stomatologu kako bi se mogući karijesi mogli detektirati u ranom stadiju  dok su još pritajeni i nema boli, a dijete steklo pozitivna i ugodna iskustva koja nisu povezana s bolnim stanjima.

Fotografije: Feepik.com