Kuhajte za svoju obitelj, a ne za cijelo susjedstvo

Već sam pisala o poskupljenjima, o onima koja su se već dogodila i o onima koja se najavljuju. Svi smo ih osjetili kada na blagajni blagajnica kaže – “To vam je 350 kuna.” Ako bacite pogled na ono što ste kupili za 350 kuna, muka vam je.

Nažalost na poskupljenja ne možemo utjecati, ali na uštede i korištenje kupljenih namirnica –  možemo.

Svaki put kada bacimo namirnicu koju smo kupili, zbog roka trajanja ili nekog drugog razloga, bacamo svoj novac. Onda tih 350 kuna, više nije 350, nego više. Zato je jako bitno iskoristiti sve kupljeno.

Kuhamo previše, bacamo previše

Budite racionalni pri kupnji i kupujte ono što vam zbilja treba, ne impulzivno ili zbog lijepog pakiranja. Pakiranje ne jedemo, nego ono što je u njemu.

Jeste li znali da Hrvati godišnje bace 71 kilogram hrane po stanovniku? 71 kilogram hrane bacite vi, vi, vi, i ja! Zvuči mnogo, ali to su podaci istraživanja Ministarstava gospodarstva i zaštite okoliša.

Najviše bacamo meso, voće i povrće. Razlog nije samo rok trajanja, nego i zato što skuhamo previše i onda to bacamo, a ne iskoristimo za drugo jelo.

Stoga, planirajte obroke i kuhajte za svoju obitelj, a ne za cijelo susjedstvo ili zgradu.

Za uštedu na ostacima hrane potrebna je i mašta, zato evo nekoliko prijedloga da ju probudite:

  • Od starog kruha napravite krušne mrvice, koje su stoput ukusnije od kupljenih.
  • Od starog kruha možete i napraviti krutone kojima ćete obogatiti ručak ili salatu.
  • Ako vam je ostalo pečene piletine od nedjeljnog ručka, sutradan napravite od nje pileći rižoto.
  • Ako vam je ostalo lešo mesa iz juhe, mesu dodajte sezonsko povrće i kuhana jaja i napravite ukusnu salatu od lešo mesa i povrća.
  • Ako vam je ostalo bolonjez umaka, obogatite ga grahom, kukuruzom i napravite tortilje s mljevenim mesom u kojima će uživati cijela obitelj.
  • Pretvori ručak u večeru ili u ručak koji ćete sutradan ponijeti na posao.
  • Ako u frižideru imate povrće koje hitno treba potrošiti napravite pileću, teleću, goveđu juhu u koju ćete dodati: mrkvu, papriku, tikvicu, koromač, celer…..dakle svo povrće koje treba potrošiti. Kod odabira povrća za juhu teško možete pogriješiti.
  • A ako vam ostane juhe, zamrznite ju i iskoristite za temeljac kada radite umake, variva ili rižota. Okus jela će biti bogatiji.
  • Ako vam je ostalo ručka koji nećete iskoristiti sutradan, ne bacajte ostatak, nego ga u posudice pospremite u zamrzivač. Biti ćete sretni kada ga budete drugi put koristili, jer je pola ručka već gotovo.
  • Ako vam je voće prezrelo napravite od njega smoothie.
  • Kompostirajte ostatke voća i povrća. Time uvelike štedite novac, jer radite vlastiti kompost za svoj vrt od ostataka hrane i učite djecu odlaganju bio otpada.

Uz navedeno, jako je bitno da u trgovinu ne idete gladni, jer će tada svašta završiti u vašoj košarici, što ćete u konačnici baciti.

Ciljana kupovina je najjeftinija kupovina

Ne kupujte namirnice kojima „sutra“ ističe rok trajanja. Ja uvijek volim zavući ruku dublje u frižider kada kupujem jogurte / svježi sir / kiselo vrhnje / jaja ili druge kvarljive namirnice jer se namirnice s kraćim rokom trajanja nalaze na početku polica.

Bacanje hrane može se spriječiti i ispravnim čitanjem deklaracije, pogotovo natpisa “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”. Najbolje upotrijebiti do znači da proizvođač jamči da je proizvod najkvalitetniji do datuma na pakiranju, ali da je jestiv i nakon tog datuma ako zadržava prirodnu boju i miris.

Prije kupovine napravite detaljan popis za kupovinu i držite se njega. Ciljana kupovina je najjeftinija kupovina i ne gomila u vašoj košarici nepotrebne namirnice, koje nećete iskoristiti.

Stoga, organizirajte novčanik, hladnjak i smočnicu da 350 kuna s početka priče, ima svoju težinu.