Čitanjem deklaracija čuvamo svoje zdravlje

Nemam naviku čitanja deklaracija, ali ponekad se dogodi da bacim oko na ta sitna slova.

U biti, najvažnija informacija mi je rok trajanja i na to jedino obraćan pažnju u trgovini, pogotovo nakon što sam par puta kupila jogurt kojem je rok valjanosti bio – sutradan.

Deklaraciju pročitam ako kupujem novi prehrambeni proizvod, a najviše sam na deklaracije pazila dok su mi djeca bila alergični na jaja, mlijeko i orašaste plodove. U biti još jesu, ali u manjoj mjeri.

Osobni dokument proizvoda

Na deklaracije svakako trebamo obratiti više pažnje, jer one su osobni dokument svakog proizvoda, koji otkriva njegov sastav, podrijetlo, masu, rok valjanosti i daje dokaz o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti hrane.

Deklaracija mora biti točna, jasna, razumljiva i iako se nekada radi o stranom proizvodu, za hrvatsko tržište, ona mora biti prevedena hrvatski jezik.

Nova receptura s više aditiva

Pogotovo u današnje vrijeme, kada smo svjedoci da se svako malo povlači neki proizvod s polica trgovina, deklaracije moramo pažljivo čitati. Prva ja!

Nerijetko se događa da proizvod koji je dugo u prodaji i na koji ste godinama navikli, odjednom promijeni okus. Razlog tome je promijenjena receptura s više šećera, aditiva, pojačivača okusa i masti.

Zato vam donosim mali vodič – Kako čitati deklaracije?

Što znači popis sastojaka?

Popis sastojaka je nešto kao i recept i popis namirnica za ručak. On sadrži podatke o svim sastojcima koji su korišteni pri proizvodnji proizvoda koji imate u rukama.

Na popisu sastojaka navedeni su svi sastojci prema redoslijedu korištenih količina, pri čemu se najprije navode sastojci u najvećoj količini, a zatim slijede sastojci prema silaznom redoslijedu te oni koji se koriste u najmanjim količinama. Dakle, glavni sastojak je prvi. Što se dalje sastojak nalazi na popisu, to je njegova količina u proizvodu manja.

Najviše pažnje treba obratiti na prva tri proizvoda.

Najčešće su glavni sastojci i slikovno prikazani na ambalaži proizvoda, tako da možete odmah zaključiti o kojim se sastojcima radi. Na primjer na ambalaži zobenih kaša češto je prikazan lješnjak, chia sjemenke i slično, što daje za zaključiti da se ti sastojci nalaze u proizvodu.

Šećer se unutar popisa sastojaka nalazi i pod nazivom: glukoza, fruktoza, saharoza, dekstroza, galaktoza, maltoza, laktoza, maltodekstrin, melasa, ječmeni slad, dehidrirani sok od šećerne trske, invertni šećer, glukozno fruktozni sirup, kukuruzni sirup, rižin sirup itd. Imajte to na umu pri čitanju deklaracija.

Što su podaci o hranjivoj vrijednosti?

Uvidom u podatke o hranjivoj vrijednosti možete saznati koje hranjive vrijednosti proizvod sadrži.  Navodi se u tabličnom ili linijskom obliku, a odnosi se na količinu od 100 g ili 100 ml proizvoda, ili na definiranu veličinu serviranja.

Podaci koje obavezno treba sadržavati su energetska vrijednost, količina ukupnih i zasićenih masti, ukupnih ugljikohidrata, šećera, bjelančevina i soli.

Što znači bez bojila / bez konzervansa / bez aditiva?

Usporedite samo voće i povrće u supermarketima i ono na tržnicama kod domaćih uzgajivača i sve će vam biti jasno. Crvena svježa rajčica u supermarketima više nije nikakvo „čudo“ u siječnju, a sve to zahvaljujući aditivima.

Mnogi proizvodi ne bi mogli izdržati dva-tri mjeseca na policama, čekajući kupce, da nema aditiva i konzervansa u njima, koji produžuju njihov rok trajanja.

Obzirom da aditivi povlače za sobom razne bolesti i zdravstvene probleme, proizvođači su ih počeli izbjegavati. Najviše aditiva pronađeno je u paštetama i suhomesnatim proizvodima. Pripazite na to!

Što je hrana više prerađena to u njoj ima više aditiva. Najbolji primjer tome je voćni i obični jogurt. Svakako zdravija varijanta je komade svježeg voća preliti običnim jogurtom, od one da popijete kupovni voćni jogurt.

Zašto treba biti oprezan s Light proizvodima?

Kod light proizvoda treba biti posebno oprezan. Ako mislite da ćete korištenjem light proizvoda prije smršaviti ili se zdravije hraniti. Varate se.

Zašto? Sve ono što se nekom proizvodu oduzme, npr. masnoća, mora se nadomjestiti s nečim drugim, npr. šećerom.

Razlika između oznake „bez šećera“ i  „bez dodanog šećera“?

Ovim oznaka se svakodnevno susrećemo, a proizvođači ih često reklamiraju na televiziji ili jumbo plakatima, posebno kada su u pitanju voćni sokovi.

Jeste li znali da ako pijete samo jednu čašu voćnog ili gaziranog soka na dan, to znači da u jednoj godini pojedete više od 7 kilograma šećera?

Izraz “bez dodanog šećera” znači da u proizvodu nema šećera, osim prirodnih šećera u hrani koji proizvod proizvodi, dok izraz “bez šećera” znači da taj proizvod uopće ne sadrži šećer.

Što znači oznaka na proizvodima za bebe  „od 6. mjeseca“?

Ova oznaka zna biti dosta zbunjujuća, pogotovo među novopečenim mamama. Oznaka na dječjoj kašici “od 6. mjeseca” znači da je proizvod prilagođen potrebama djeteta nakon 5. mjeseca života (tj. nakon pet mjeseci starosti). Dijete od pet mjeseci je u 6. mjesecu života i može jesti proizvode od 6. mjeseca. 

Isto se odnosi i na proizvode od 8. ili 10. mjeseca.

Koja je razlika između „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“?

“Upotrijebiti do” ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati,  jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati  opasnost za ljudsko zdravlje (npr. svježe mlijeko, meso, riba).

“Najbolje upotrijebiti do” govori o kvaliteti hrane, točnije nakon isteka tog datuma hrana je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije bilo oštećeno. Međutim, proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete, svježine ni arome.

Znam, previše informacija za ta mala sitna slova, ali nekada nam čitanje deklaracija može sačuvati zdravlje!