Ne bacajte, skuhajte!
Koliko puta vam se dogodilo da ste kupili voće, povrće, šampinjone koje niste potrošili na vrijeme? Sigurno mnogo puta, kako i meni.
Najgore što možete napraviti s tim namirnicama je baciti ih, a najbolje – napraviti ručak upravo s njima.
Bacanjem namirnica zbog roka trajanja, bacamo svoj novac i trošimo kućni budjet na nešto što će završiti u smeću. Ludo, zar ne? Pogotovo u danjašnje vrijeme kada cijene nekontrolirano rastu iz dana u dan.
Volim otići u trgovinu i na tržnicu jednom tjedno i znam se preračunati s količinom kupljenog povrća, a brokula ne može dugo čekati da ju skuham, poriluk brzo požuti, a peršin povene. Stoga je bitno racionalno kupovati kvarljive namirnice i kuhati s namirnicama koje imate kod kuće.
Neka namirnice kojima uskoro istječe rok trajanja budu baza na kojoj ćete graditi svoj tjedni jelovnik.
Uvijek je u kuhinji dobro imati namirnice čiji je rok trajanja dug i na koji mnogo puta i ne obraćamo pažnju, jer te namirnice, u većini slučajeva, potrošimo na vrijeme. To su: tjestenina, riža, konzerviran grah i slanutak, leća, smrznuti grašak,… Njih kombinirajte s povrćem i dobit ćete ukusan ručak.
Ako imate pun frižider povrća koje jedva čeka da ga stavite u lonac evo recepata u kojima ga možete iskoristiti.
Ovo su recepti kojih se ne morate slijepo držati i u koje možete “ubaciti” što imate, a želite potrošiti da ne završi u smeću.