Poigrajte sa sa začinima
Priprema focaccie nije zahtjevna, ali zahtjeva vaše vrijeme i pažnju!
Tijesto za focacciu je tijesto koje radim kada pripremam pizzu, tako da ova pogača nije nikakva novost u mojoj kuhinji.
Foccacia je talijanski klasik. Riječ je o pogači o dizanog tijesta, koja se obogaćuje raznim nadjevima. Tijesto je mekano, s hrskavom koricom i rupicama koje se prije pečenja rade prstima kako bi aroma nadjeva bolje ušla u tijesto.
Može se poslužiti kako prilog ili kao sendvič kruh.
Razne su varijacije nadijeva i tu zbilja možete mašti na volju. Ja sam uklopila omiljene sastojke: češnjak, ružmarin i maslinovo ulje. Možete se poigrati i s cherry rajčicama, lukom, origanom, maslinama, feta sirom, bosiljkom, parmezanom……O samim sastojcima nadjeva ovisi aromatičnost focaccie.
RECEPT:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
200 ml mlakog mlijeka
100 ml mlake vode
1 žličica šećera
1 žličica soli
Maslinovo ulje
Ružmarin, češnjak – količina po želji
Priprema:
U zdjelicu stavite kvasac, žličicu šećera i mlako mlijeko. Poklopite i ostavite da se diže dok vi pripremite ostale sastojke.
U posudu ili na stol stavite brašno, dodajte mu sol i žličicu maslinovog ulja te kvasac. Zamijesite tijesto rukama. Dodajte mu mlaku vodu i još malo brašna, ako vam se tijesto lijepi za ruke.
Formirajte kuglu od tijesta, premažite ju maslinovim uljem, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže minimalno sat vremena.
Kada se tijesto digne, premijesite ga još jedanput, prekrijte krpom i ostavite da se diže još sat vremena.
Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje i tijesto za focacciu razvucite rukama. Prstima napravite rupice u tijestu i dodajte začine.
Ja sam naribani češnjak pomiješala s maslinovim uljem i kistom razmazala po tijestu. Ružmarin sam također pokapala uljem i stavila ga u tijesto.
Pogaču pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije hrskavu koricu, cca 20-25 minuta, ovisno o pećnici.
Focacciu narežite na trokute i jedite toplu. Ako je ne pojedete odmah cijelu, stavite ju u plastičnu vrečicu kako se preko noći ne bi posušila. Uživajte!