Omiljena namirnica

Kada malo bolje razmislim, ne znam ni jednu osobu koja ne voli tjesteninu. Bilo kao glavno jelo ili kao prilog, tjestenina je uvijek dobar izbor.

Djeca ju obožavaju, pa ju često koristim kao saveznika u borbi „kako podvaliti povrće“. Svi umaci uz tjesteninu u mojoj kući prolaze kod djece i to mi uvelike olakšava kuhanje.

Postoji preko 600 vrsta tjestenine, a ja osobno kupujem najviše šagete i penne tjesteninu. Standardna porcija tjestenine po osobi iznosi 100 g, što mnogi, pa i ja, prekorače. Većina tjestenina u sebi ima samo dva sastojka: brašno i vodu.

Jeste li znali da određene vrste tjestenine najbolje pašu uz određene umake. Uz koje? Doznajte u nastavku.

Špageti

Špageti naravno najbolje idu uz šalšu ili umak bolonjez.

Nemojte štedjeti s količinom umaka za špagete, kako špageti ne bi ostali bez okusa, iako sam ih ja kao mala obožavala same bez umaka (kada mama ne gleda).

Fusilli & Spirali

Kovrčava tjestenina je idealna za gušće umake ili pesta koji će se lijepo sljubiti s navojcima vijaka.

Farfalle

Rijetko tko od nas ovu vrstu tjestenine zove „farfalle“, češće čujemo “mašnice” ili “leptirići”, jer su tog simpatičnog oblika. Ova tjestenina odlično paše uz kremaste umake, umake od povrća i salate, a zanimljiva je i za dekoraciju.

Penne

tjestenina s povrcem i lecom

Zbog svog cvjevastog oblika koji je izrezan pod kutom, ovaj tjestenina je idealna za rague, jer se odlično lijepe za nju.  

Makaroni

Najpoznatije jelo s makaronima su zapečeni makaroni sa sirom. Meni je ovaj tip tjestenine najbolji u varivima. Dodam ih pred kraj kuhanja, kada želim zgusnuti ili obogatiti varivo.

Tagliatelle

Tagliatelle su tanki rezanci, najčešće namotani u obliku klupka i s dodatkom špinata. Odlično idu uz umak od povrća, pileći paprikaš, umak od gljiva ili plodove mora.  

zeleni rezanci s dimljenim lososom

Ravioli i tortelini

Obzirom da obje vrste tjestenine, već imaju punjenje u sebi, idealne su za brzi ručak i lagani umak na maslacu i češnjaku.

Koju god tjesteninu i vrstu umaka izaberete, teško ćete pogriješiti.