Olakšajte svakodnevnicu

Koliko puta vam se dogodilo da kuhate dva ili možda tri ručka za isti dan? Posuđa posvuda po kuhinji, lonaca svih veličina…lagani kaos. Kada su djeca mala i kada tek kreću s dohranom, imate osjećaj da ste 24 sata dnevno u kuhinji. Uvijek je netko gladan, dok jedan pojede, već je vrijeme da drugom djetetu date obrok i tako u krug.

I onda još muž dođe i pita „Kad će ručak?“, a ako mu odvratite mrkim pogledom, sigurno ćete dobiti komentar „Ti si uvijek loše volje“. Ne, nismo loše volje, nego je nekada teško sastaviti sve kockice u glavi i utrkivati se s vremenom.

Da, izbjegnete ovaj kaos i sebi olakšate svakodnevnicu, planirajte obroke i organizirano kupujte, jedan do dva puta tjedno. Znam da zvučim kako papiga, ali u tome je ključ uspjeha za život s manje stresa. Pokušajte kuhati jedan ručak i neka djeca jedu isto što i vi jer djeca uče od vas/nas.

TOP 7 savjeta kako skuhati jedan ručak:

  1. Kuhajte jela koja možete podgrijavati.
  2. Ako djetetu za ručak radite kašicu od batata, piletine i brokule iste sastojke upotrijebite i za „ručak za odrasle“
  3. Ako dijete jede komadiće i ručak kao i vi, kada npr. radite rižoto s povrćem i gljivama djetetu odvojite dio bez začina i gljiva i onda dovršite ručak za vas.
  4. Kuhajte što više juha i variva, jer ih djeca vole, a dobro će i vama doći da osnažite imunitet. U  njih možete svašta ubaciti, iskoristiti sezonske namirnice i razne vrste mesa.
  5. Ako za ručak želite pripremiti – teletinu u umaku od povrća jer to volite, ali znate da to ne prolazi kod djece, nemojte odustati od svoje želje, jer i vi imate pravo sebi ugoditi. Skuhajte što volite, ali ručak obogatite prilogom koji je po volji vašeg djeteta, tako možda i teletina prođe.
  6. Napravite svoju obiteljsku listu TOP 10 jela i svaki put kada nemate inspiraciju što kuhati, igrajte na sigurno i skuhajte jelo s liste.
  7. S većom djecom možete komunicirati – pitajte ih što žele jesti? U utorak im ispunite želju, ali im recite da će u srijedu za ručak biti nešto po vašem izboru. Tako ih učimo strpljenju i poštovanju. Vi ste pojeli njihovo jelo po želji, a sada je vrijeme da vam oni uzvrate.

Kuhani obrok mora biti prioritet, ali stvorite tempo koji vama odgovara, jer u danu imate i puno previše obveza da biste cijeli dan bili za štednjakom.