Pripremite ukusno varivo od graha

Kao što ste mogli primijetiti po mojim receptima, dosta koristim konzervirani grah. Mnogo puta nemam vremena za kuhanje od dva sata, pa mi je konzervirani grah brža opcija.

No, ni skuhati suhi grah nije neka filozofija. Grah stavite kuhati i možete nastaviti s drugim obvezana. Super kod graha je što ga možete pripremiti dan prije i jesti više dana

Kako skuhati suhi grah?

TRIK 1: Namočite grah preko noći. To je bitno jer će se na taj način grah brže skuhati i neće vam teško pasti na želudac. Namakanjem teško probavljivi spojevi odlaze zajedno s vodom koja se baca.

Koristite veliki lonac / posudu za namakanje jer grah namakanjem nabubri.

TRIK 2: Ujutro procijedite grah i stavite ga kuhati u hladnu vodu dok ne zakuha. Nemojte soliti vodu. Procijedite ga, isperite i staviti kuhati u novu vodu.

TRIK 3: Kada zakuha, ponoviti postupak. Procijedite i isperite grah.

TRIK 4: Krenuti s pripremom variva. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk. Kada luk dobije boju dodajte mu celer, mrkvu narezanu na kockice i grah. Tek tada posolite jelo. Grah kuhajte na lagano. Biti će ukusniji, mekši i gušći.

TRIK 5: Umjesto zaprške za gustoću variva od graha koristite krumpir, tjesteninu ili ječam.

TRIK 6: Baza svakog variva od graha su: luk, mrkva, celer, korabica….

TRIK 7: Super začini za grah su: lovorov list, kurkuma, mljevena slatka / ljuta paprika, peršin, češnjak, sol, papar

TRIK 8: Trik za brže kuhanje: malo sode bikarbone ubrzava kuhanje. Sodu bikarbonu dodajte u posudu u kojoj se namaće grah ili u lonac u kojem kuhate.

TRIK 9: Meso koje paše uz grah je: špek, hamburger, suho meso, kobarice!

Od suhog graha skuhajte pašta fažol: