Ovoga puta od krumpira
Ako se dobro sjećam, njoki i kolači, bili su moj prvi izlet u kuhinju. Često sam ih radila s mamom. Najčešće nedjeljom.
Neusporedivo su bolji od kupovnih. No, ne mogu se pohvaliti da ih često radim.
Najviše zbog toga što zahtjevaju vrijeme, a obzirom da često radim “nešto na brzinu”, mnogo puta koristim kupovne. Što ste mogli i vidjeti u mojim receptima.

No, ponekad treba stati na loptu i uzeti vremena za kvalitetne stvari.
Kako zamrznuti njoke?
Kod njoka je super što ih možete zamrznuti.
Bitno je samo da sirove njoke rasporedite po tacni da se ne dodiruju. Stavite tacnu u zamrzivač na par sati i kada se njoki smrznu, stavite ih u vrećicu i vratite u zamrzivač.
Ako ih sirove stavite direktno u vrećicu i u zamrzivač, slijepiti će se.
Recept za domaće njoke:

Sastojci:
1,5 kg krumpira
2 jaja
30 g maslaca
brašno
sol
Priprema:
Krumpire dobro operite i u kori stavite u lonac. Prelijte ih hladnom vodom, sol ne trebate dodavati i stavite kuhati.
Vilicom provjerite da li su kuhani i mekani. Kada su krumpiri kuhani, procijedite vodu i nožem ogulite koru.
Kroz pasirku usitnite krumpir, dodajte 2 jaja, maslac i malo soli. Dodajte brašno. Nemam točnu količinu brašna koja vam je potrebna. Dodajte onoliko koliko vam je potrebno da ih možete zamjesiti.
Tijesto za njoke razvaljajte u obliku zmije i nožem režite njoke.
Vilicom ih formirajte.
Njoke stavite kuhati u vrelu i posoljenu vodu. Gotovi su čim isplivaju na površinu. Procijedite ih i servirajte uz umak po želji.
Na prvi zalogaj vidjeti ćete razliku od kupovnih!