Iskoristite sezonu batata
Naviknula sam na, a vjerujem i vi na njoke od kumpirovog tijesta. No, obzirom da je sezona batata, a ja sam svoje dobila od OPG Prpić, odlučila sam napraviti njoke od njih.
Postupak se razlikuje od običnih njoka, najviše u tome što se batat peče u pećnici, za razliku od običnog krumpira koji se kuha.
Sastojci:
700 g batata
oštro brašno – nisam mjerila gramažu, dodajte onoliko koliko je potrebno da možete lijepo formirati njoke
1 jaje
20 dkg maslaca
malo muškatnog oraščića
sol
Priprema:
Batate operite, dobro posušite i stavite peći na 200 stupnjeva / cca 40 minuta. Pecite ih u kori.
Još dok su vrući, nožem ih skinite koru i usitnite ih kroz pasirku ili vilicom.
Batatu doodajte jaje, maslac, muškatni oraščić i oštro brašno. Brašno dodajte malo po malo. Dodajte brašna onoliko koliko vam je potrebno da formirate smjesu kao kuglu koja vam se ne lijepi za ruke.
Smjesu podijelite na četiri dijela i svaki razvucite u “zmiju”. Nožem režite njoke širine 1 cm. Njoke prođite kroz vilicu da se naprave mali nabori. To je bitno, jer će vam se tako umak lakše zalijepiti za njoke.
Njoke od batata stavite kuhati u zakuhalu i posoljenu vodu.
Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu.
Poslužite uz umak po želji. Ja sam odabrala umak od pancete i šampinjona s lungićem.
Batat je poznat po svojoj slatkoći. No, njoki nisu nimalo slatki. Samo su ukusni! Isprobajte!