Cvjetača na koju nismo navikli. Ovo jelo će se svidjeti samo pravim ljubiteljima cvjetače, jer je njezin ukus i miris intezivniji, nego kada ju pripremamo na lešo ili kao krem juhu. Upravo zbog brzog načina pripreme.
Razmućenom jaju dodajte malo soli i papra i napravite kajganu. Kajganu izvadite iz tave i ostavite sa strane, trebat će vam na kraju recepta.
U tavu u kojoj ste radili kajganu dodajte malo maslinovog ulja i stavite dinstati poriluk i češnjak. Dodajte na kockice narezanu mrkvu. Posolite i ulijte malo vode. Ostavite neka se lagano krčka da mrkva omekša.
Cvjetaču razdvojite na manje cvjetove i usitnite ju u sjeckalici ili ribežom. Ako koristite sjeckalicu, pazite da ju ne usitnite previše jer ćete dobiti kašu od cvjetače. Par okretaja sjeckalice je sasvim dovoljno.
Kada ste dobili rižu od cvjetače dodajte ju zajedno sa šakom graška u tavu. Sada je vrijeme da dodate još začina: krukumu, papar i sojin umak. Sve lijepo promiješajte.
Pržite dok cvjetača ne omekša. Na kraju dodajte prethodno pripremljenu kajganu i gotovo jelo pospite sitno nasjeckanim peršinom.
Sastojci
Upute
Razmućenom jaju dodajte malo soli i papra i napravite kajganu. Kajganu izvadite iz tave i ostavite sa strane, trebat će vam na kraju recepta.
U tavu u kojoj ste radili kajganu dodajte malo maslinovog ulja i stavite dinstati poriluk i češnjak. Dodajte na kockice narezanu mrkvu. Posolite i ulijte malo vode. Ostavite neka se lagano krčka da mrkva omekša.
Cvjetaču razdvojite na manje cvjetove i usitnite ju u sjeckalici ili ribežom. Ako koristite sjeckalicu, pazite da ju ne usitnite previše jer ćete dobiti kašu od cvjetače. Par okretaja sjeckalice je sasvim dovoljno.
Kada ste dobili rižu od cvjetače dodajte ju zajedno sa šakom graška u tavu. Sada je vrijeme da dodate još začina: krukumu, papar i sojin umak. Sve lijepo promiješajte.
Pržite dok cvjetača ne omekša. Na kraju dodajte prethodno pripremljenu kajganu i gotovo jelo pospite sitno nasjeckanim peršinom.