AutormaminRucak
RatingTežina pripremeSrednje

Ovo jelo, zbog junetine, zahtjeva malo dužu pripremu. Idealno je ako kuhate ručak navečer jer se sutradan lako podgrije. Uz juneće šnicle ide pire krumpir, lešo povrće ili palenta kao u našem slučaju.

juneci snicli u umaku s planetom
Daje4 porcije
Vrijeme pripreme10 minutaVrijeme kuhanja1 hr 30 minutaUkupno vrijeme1 hr 40 minuta
Sastojci za mamin ručak: Junetina
Sastojci za mamin ručka: Palenta
Priprema: Junetina
1

Juneće šnicle istucite batom, posolite, poaprite te s jednom stranom uvaljajte u brašno.

2

Na zagrijanu posudu ulijte ulje i stavite junetinu sa strane koja je pobrašnjena. Junetinu pecite 2-3 minute s jedne i s druge strane i kada dobije boju, izvadite ju iz posude na tanjur ili u zdjelu.

3

U posudu u kojoj se pekla junetina dodajte luk i češnjak te dobro promiješajte. Kada povrće dobije lijepu boju u posudu vratite junetinu. Dobro promiješajte i dolijte malo vode, pasatu od rajčice i lovorov list. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte oko sat vremena.

4

Po želji dajte sol, papar i naribani muškatni oraščić. Poklopite i nastavite kuhati još 15-tak minuta na laganoj vatri. Ako vam je umak prerijedak dodajte žlicu brašna, kojeg ste prethodno razmutili s umakom, da se ne stvore grudice.

5

Kada je jelo gotovo dodajte na sitno nasjeckan svježi peršin.

Priprema: Palenta
6

U lonac ulijete dvije šalice vode, dvije šalice mlijeka, žlicu maslinovog ulja, malo soli te zakuhajte. Postepeno dodajte jednu šalicu palente, neprestano miješajući pjenjačom da ne nastanu grudice.

7

Miješajte na laganoj vatri sve dok palenta ne postane mekana, izgubi zrnastu strukturu te ne odljepljuje od bočnih strana lonca prilikom miješanja.

8

Kako bi bila kremaste strukture, pred sam kraj kuhanja u palentu umiješajte malo maslaca, ili pogledajte video kako napraviti kremastu palentu

9

SAVJET PLUS: Ako ovo jelo radite navečer za sutradan, iz prvog koraka izbacite brašno. Dakle, junetinu nemojte uvaljati u brašno s jedne strane, već sutradan kada jelo budete podgrijavali, ako vam je umak prerijedak, dodajte žlicu brašna, da ga zgusne. U slast!

Sastojci

Sastojci za mamin ručak: Junetina
Sastojci za mamin ručka: Palenta

Upute

Priprema: Junetina
1

Juneće šnicle istucite batom, posolite, poaprite te s jednom stranom uvaljajte u brašno.

2

Na zagrijanu posudu ulijte ulje i stavite junetinu sa strane koja je pobrašnjena. Junetinu pecite 2-3 minute s jedne i s druge strane i kada dobije boju, izvadite ju iz posude na tanjur ili u zdjelu.

3

U posudu u kojoj se pekla junetina dodajte luk i češnjak te dobro promiješajte. Kada povrće dobije lijepu boju u posudu vratite junetinu. Dobro promiješajte i dolijte malo vode, pasatu od rajčice i lovorov list. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte oko sat vremena.

4

Po želji dajte sol, papar i naribani muškatni oraščić. Poklopite i nastavite kuhati još 15-tak minuta na laganoj vatri. Ako vam je umak prerijedak dodajte žlicu brašna, kojeg ste prethodno razmutili s umakom, da se ne stvore grudice.

5

Kada je jelo gotovo dodajte na sitno nasjeckan svježi peršin.

Priprema: Palenta
6

U lonac ulijete dvije šalice vode, dvije šalice mlijeka, žlicu maslinovog ulja, malo soli te zakuhajte. Postepeno dodajte jednu šalicu palente, neprestano miješajući pjenjačom da ne nastanu grudice.

7

Miješajte na laganoj vatri sve dok palenta ne postane mekana, izgubi zrnastu strukturu te ne odljepljuje od bočnih strana lonca prilikom miješanja.

8

Kako bi bila kremaste strukture, pred sam kraj kuhanja u palentu umiješajte malo maslaca, ili pogledajte video kako napraviti kremastu palentu

9

SAVJET PLUS: Ako ovo jelo radite navečer za sutradan, iz prvog koraka izbacite brašno. Dakle, junetinu nemojte uvaljati u brašno s jedne strane, već sutradan kada jelo budete podgrijavali, ako vam je umak prerijedak, dodajte žlicu brašna, da ga zgusne. U slast!

Juneći šnicli u umaku s palentom