Trikovi za velike i male

Palenta je bila sinonim za skromno jelo, ali u današnje doba ta skromna jela su isplivala na površinu i sve više uživamo u njima. Palentu možete jesti za doručak ili večeru, ali najčešće se jede kao prilog glavnom jelu.

Uz to palenta ne sadrži škrob, tako da je odličan izbor ako ste osjetljivi na gluten ili pak imate celijakiju.

Donosimo trik za kremastu palentu koja će upotpuniti svako jelo:

TRIK 1: Omjer tekućine i palente 

U lonac ulijete dvije šalice vode, dvije šalice mlijeka, žlicu maslinovog ulja, malo soli te zakuhajte. Nakon toga dodajte postupno jednu šalicu palente da ne nastanu grudice.

TRIK 2: Lagana vatra

 Miješajte na laganoj vatri sve dok palenta ne postane mekana, izgubi zrnastu strukturu te ne odljepljuje od bočnih strana lonca prilikom miješanja.

TRIK 3: Maslac i parmezan za kremoznost

Kako bi bila kremaste strukture, pred sam kraj kuhanja u palentu umiješajte malo maslaca te naribanog parmezana.

TRIK 4: Peršin za ljepšu boju

Za ljepšu boju i okus, palentu postite sitno narezanim peršinom.

Ideja za ručak: Napravite ukusnu junetinu s povrćem i palentom.

Trik za kremastu palentu za klince

Palenta je žitarica koju djeca mogu jesti od početka dohrane, dakle već sa 6 mjeseci. Ovo je recept koji je nama idealan doručak ili večera, a možete ga ponuditi bebi čim uvedete jaje u prehranu.

TRIK 1: U lonac ulijte pola šalice vode i pola šalice mlijeka te zakuhajte. Dodajte postepeno četvrtinu šalice palente.

TRIK 2: Miješajte na laganoj vatri i kada se sastojci povežu u lonac dodajte jedno cijelo jaja. Nastavite miješati pjenjačom da se jaje skuha.

TRIK 3: Skuhanu palentu prelijte s malo jogurta i pospite lanenim sjemenkama.

Sretna beba, a još sretnija mama.