Mesni jelovnik

Sjećate se one ludnice oko božićnog shoppinga i ručka? Sve mora biti savršeno, lijepo upakirano i na svome mjestu.

Za Uskrs smo malo ležerniji, ne obraćamo toliko pažnju na detalje i ne radimo pet vrsta kolača.

Možda mu ne posvećujemo mnogo pažnje kao božićnom, ali uskršnji ručak je svakako vrijedan našeg truda. Prilika je to da se obitelj okupi za stolom, da se vide stari prijatelji, da djeca zagrle roditelje koje nisu dugo vidjeli, unuci bake i djedove. Nemojte to propustiti.

Kupite namirnice na vrijeme

Svakako organizirajte kupovinu i ne čekajte zadnji čast da kupite sve potrebne namirnice za blagdanski stol. Izbjegnite nepotreban stres.

Uskrs se najčešće slavi u ožujku ili travnju. Mnogima najljepše doba godine, kada se priroda budi i kada na blagdanskom stolu možemo vidjeti rotkvice, mladi luk, šparoge, hren, kuhanu šunku i ukrašena jaja.

Što će se naći za uskrsnim stolom, ovisi o podneblju u kojem se nalazite. Nakon korizme i posta na Veliki petak, za Uskrs nas očekuju mesne delicije. U Dalmaciji je mlada janjetina kraljica uskršnjeg i blagdanskog stola. Najčešće pečena s mladim krumpirom i poslužena uz proljetnu salatu s mladim lukom.

Različiti običaji

U Slavoniji se za Uskrs se priprema svinjetina ili teletina iz pećnice s krumpirom i zelenom salatom, dok piletina i puretina rjeđe.

Uskrs na kontinentu teško je zamisliv bez kuhane šunke u tijestu, dok ta delicija nije karakteristična za Dalmaciju.

Bez obzira gdje se nalazili, donosim vam tri ideje za uskršnji ručak: