AutormaminRucak
RatingTežina pripremeJednostavno

Nije baš tradicionalni, niti svečani uskršnji ručak, ali ipak sam se odlučila za njega jer ima sva obilježja Uskrsa. Jaja, šparoge, mladi luk, šunka u jednom zalogaju. Ako želite malo drugačiji uskršnji ručak pripremiti ovu ukusnu pitu i uživajte u jednostavnosti i bogatstvu okusa. Uz ovu pitu odlično paše sezonska salata od matovilca i rotkvica.

Daje4 porcije
Vrijeme pripreme10 minutaVrijeme kuhanja40 minutaUkupno vrijeme50 minuta
Sastojci za mamin ručak: Tijesto
Sastojci za mamin ručak: Nadjev
Priprema: Tijesto
1

Pomiješajte brašno i hladan maslac direktno iz hladnjaka. Malo razradite rukama da dobijete mrvice. Dodajte žumanjak, par kapi vode, malo soli i zamijestite tijesto. Od tijesta napravite lopticu, omotajte ju u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

2

Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i stavite u namašteni okrugli kalup. Prije pečenja tijesto izbodite vilicom kako se ne bi prilikom pečenja napuhnulo.
Stavite ga peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva 12-15 minuta, a vi za to vrijeme pripremite nadjev.

Priprema: Nadjev
3

Uz zdjeli pomiješajte krem sir, jaja, kiselo vrhnje, narezani mladi luk i malo posolite.

4

U smjesu dodajte šparoge kojima ste odvojili debeli dio stabljike i narezali na kolutiće, te šunku narezanu na kockice. Sve dobro promiješajte.

5

Tijesto izvadite iz pećnice i na njega stavite smjesu. Pitu pecite na 180 stupnjeva, pola sata dok ne dobije lijepu boju.

6

Za lakše rezanje, ostavite pitu da se 10-tak minuta ohladi. Poslužite uz sezonsku salatu. Ja biram rotkvice i matovilac.

Sastojci

Sastojci za mamin ručak: Tijesto
Sastojci za mamin ručak: Nadjev

Upute

Priprema: Tijesto
1

Pomiješajte brašno i hladan maslac direktno iz hladnjaka. Malo razradite rukama da dobijete mrvice. Dodajte žumanjak, par kapi vode, malo soli i zamijestite tijesto. Od tijesta napravite lopticu, omotajte ju u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

2

Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i stavite u namašteni okrugli kalup. Prije pečenja tijesto izbodite vilicom kako se ne bi prilikom pečenja napuhnulo.
Stavite ga peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva 12-15 minuta, a vi za to vrijeme pripremite nadjev.

Priprema: Nadjev
3

Uz zdjeli pomiješajte krem sir, jaja, kiselo vrhnje, narezani mladi luk i malo posolite.

4

U smjesu dodajte šparoge kojima ste odvojili debeli dio stabljike i narezali na kolutiće, te šunku narezanu na kockice. Sve dobro promiješajte.

5

Tijesto izvadite iz pećnice i na njega stavite smjesu. Pitu pecite na 180 stupnjeva, pola sata dok ne dobije lijepu boju.

6

Za lakše rezanje, ostavite pitu da se 10-tak minuta ohladi. Poslužite uz sezonsku salatu. Ja biram rotkvice i matovilac.

Uskršnja pita sa šparogama, mladim lukom i šunkom