Jednostavni sastojci i priprema
Mnogima je uskršnji doručak i stol nezamisliv bez šunke u kruhu. Ja sam prvi put šunku u kruhu probala kada sam došla živjeti u Karlovac. Za Dalmaciju ta delicija nije karakteristična, ali prilagodila sam se običajima i tradiciji grada u kojem živim. Kad dođem na materinu spizu, vratim se u djetinjstvo i na svoje tvorničke postavke 😊
Inače, volim raznolikost naše kuhinje i uvažavam razne običaje, jer to svaki kraj čini posebnim i od tradicije se ne smije odustati.
Sezonsko povrće i tvrdo kuhana jaja
Ove godine prvi put radim šunku u kruhu i to u čast svom mužu koji je veliki ljubitelj ovog jela. Nisam zadovoljna kako mi je ispala, ali ipak s vama dijelim recept jer ne može sve biti savršeno.
Uz šunku najbolje paše mladi luk, rotkvice, hren, francuska salata i naravno tvrdo kuhana jaja.
Nije ju teško pripremiti. Najvažnije je odabrati dobru šunku i napraviti mekano tijesto. Kod kuhanja je bitno da se šunka prije pečenja kuha onoliko koliko je teška. Ako teži jedan kilogram, kuha se jedan sat, ako teži dva, dva sata.
Sastojci:
1 rolana lopatica (oko 1 – 1,2 kg)
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
200 ml vode
200 ml mlijeka
malo šećera
sol
maslinovo ulje
1 jaje
Priprema:
Šunku stavite kuhati u lonac s hladnom vodom. Kuhajte ju onoliko koliko je teška. Moja je težila 1,2 kg pa sam ju kuhala sat i 20 minuta. Kuhanu šunku izvadite iz vode i ohladite. Možete ovaj korak napraviti navečer, pa sutra jutro tijesto.
Tijesto koje sam napravila je isto onom kojeg radim za pizzu. Zagrijte malo mlijeka, nikako ne smije biti prevruće. U mlijeko stavite kvasac i malo šećera. Ostavite da se kvasac aktivira. U brašno dodajte malo soli, maslinovo ulje i kvasac, pa s mlakom vodom umijesite tijesto. Ostavite tijesto neka se diže oko 20 minuta, pa ga zatim razvaljajte. Moja greška je bila što sam ga pretanko razvaljala, pa pripazite na to.
Kuhanu i ohlađenu šunku premažite razmučenim jajetom i obložite tijestom. Prstima oblikujte i pritisnite tijesto da ne ostane zrak između tijesta i šunke i tu sam pogriješila, pa se stvorila rupa 🙂 .
Pecite na 200 °C oko 60 minuta. Kad tijesto dobije boju, prekrijte ga papirom za pečenje kako ne bi izgorjelo.
Šunku u kruhu poslužite uz sezonsko povrće, hren i tvrdo kuhana jaja. Uživajte u uskrsnom jutru sa svojim najmilijima.