Sveti Rok i Driving Home For Christmas

Na Božić trgovine i supermarketi ne rade i ne mogu vam opisati koliko me ta činjenica veseli. Prvo, i trgovci imaju pravo na odmor i blagdane s obitelji, a drugo, to nas tjera da unaprijed razmišljamo i odlučimo što ćemo pripremiti za božićni ručak.

Kuhanje vam neće oteti Božić ako se dobro organizirate i na vrijeme nabavite namirnice za najvažniji obrok u godini.

Ja već 17 godina ne živim u svom rodnom mjestu, ali svaki Božić provodim u Dalmaciji i onaj osjećaj kada prođem Sveti Rok i pustim ovu pjesmu, je neopisiv.

Obitelj je za stolom. Posjećujemo svoje najmilije. Odlazimo roditeljima. Na taj dan nekako svi usporimo i odmorimo se od svakodnevnog trčanja. Trebali bismo i češće.

Janjetina i krumpiri

Kod nas se tradicionalno na Božić jede juha i janjetina / teletina s krumpirima iz pećnice. Mamin ručak! Janjetina u Dalmaciji simbolizira svečanost i priprema se za posebne prigode: rođenje djeteta, rođendane, proslave diploma, svadbe i blagdane.

Kao i za Badnjak, svaka hrvatska regija ima neko svoje tradicionalno božićno jelo. Ne jedu svi janjetinu. 😊

Za Zagreb i okolicu tradicionalno jelo je purica, piletina i odojak, za Slavoniju odojak, purica i patka. U središnjoj Hrvatskoj za božićni ručak se priprema janjetina, odojak i purica. Istra i Kvarner na Božić se časte puricom, teletinom, odojkom, dok Dalmatinci uživaju u  janjetini i teletini.

Ja vam donosim TOP 3 jela za vaš božićni ručak: