Jedna salata, bezbroj varijacija

Mnogima je novogodišnji stol nezamisliv bez francuske salate, a mnogi bi ju jeli tijekom cijele godine, a ne samo za blagdane. Ja nisam jedna od njih 😊 Francusku ne jedem, u biti ne volim njezin glavni sastojak – majonezu. S graškom, mrkvom, jajima, krastavcima nemam tih problema. Ali majoneza….Radim francusku jer ju svi obožavaju (muž pogotovo) i ne želim da budu zakinuti zbog mog mrgođenja na majonezu.

Postoje razni recepti ove salate. Neki u nju stavljaju krumpir, neki senf i vrhnje, a neki čak i jabuku. Recept koji vam donosim je recept po kojem moja mama radi godinama.

Nisam probala, ali ako je za vjerovati ukućanima, odličan je i uvijek se traži žlica više.

Iako ju ne jedem, francuska je moj mali izlet u kuhinju. Kada sam bila mala, mami sam uvijek pomagala sjeckati krastavce i mrkvu. „Daj to još sitnije“ – često sam čula. Zabavljalo me to i uvijek sam se veselila francuskoj, jer simbolizira da je neki veseli događaj na vidiku. Napravila bih sve do točke do kada ide majoneza, a onda bi to prepustila mami i bratu. Oni bi dalje omastili brk.

Jeste li znali da francuska salata uopće nije iz Francuske?

Francuska salata nema mnogo veze s Francuskom. Niti je napravljena u Francuskoj, niti ju je napravio Francuz. Zapravo je nastala u Moskvi davne 1860. godine, a njezin autor bio je kuhar Lucien Olivier. Zašto se zove francuska, je misterij.  Rusi ju zovu Olivierovom, Francuzi ruskom, dok ju mi zovemo francuskom salatom.

Radi se od jeftinih i svakodnevnih namirnica i moram priznati da je predivnih boja.

Varijacija francuske salate ima bezbroj. Ako već niste pronašli svoju, evo recepta.

RECEPT ZA FRANCUSKU SALATU

500 g graška

500 g mrkve

1 staklenka kiselih krastavaca

6 jaja

650 g majoneze

Sol

Papar

Mamin trikkombinirajte dvije vrste majoneze (ona kombinira Zvijezda i Thomy majonezu)

Priprema:

Mrkvu ogulite i stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada mrkva malo omekša dodajte joj grašak. Skuhano povrće procijedite i ostavite da se hladi, dok vi na sitno narežete kisele krastavce.

Pohlađenu mrkvu narežite na kockice. Skuhajte jaja u tvrdo, ogulite i također narežite na sitne kockice.

Sada kada je sve narezano dodajte glavni sastojak – majonezu. Posolite i popaprite. Sve lijepo promiješajte, stavite na hlađenje i maknite ukućane od hladnjaka dok se salata ne ohladi.

Uživajte u salati uz komad mesa ili onako najslađe – zagrabite žlicom iz posude. U slast!