Isplanirajte jelovnik na vrijeme

Prvo sam mislila da vam nemam što ponuditi za Badnjak i Božić, jer jela Maminog ručka nisu svečana jela kakva ovi blagdani zaslužuju, ali ste me razuvjerili. Ipak imam nešto za vas.

Badnjak i Božić često provedemo onako kako to ne bismo trebali. U strci, panici i stresu. Na Badnjak mnogi rade, a mnogi se baš na Badnjak sjete da nisu obavili božićnu kupovinu. Potrudite se kupovinu obaviti par dan prije, tjedan dana prije bilo bi idealno. Na taj način ćete izbjeći guranje kolicima, nestašicu namirnica i stres. To vam na taj dan sigurno ne treba.

Usporite…

Badnjak je obiteljski dan, kada moramo zaboraviti na sve probleme, usporiti i malo razmisliti o životu. To je dan kada se obitelj okuplja za stolom, smije, razgovara i veseli sutrašnjem danu. Čar Božića je nevjerojatna i tjera nas da budemo bolji ljudi.

Otkad znam za sebe za Badnjak je u našoj obitelji bio bakalar na bijelo. Mama je zadužena za kupnju, a tata za tri dana mijenjanja vode i namakanje bakalara. Ja ove godine neću raditi bakalar, to ostavljam mami, ipak ona to najbolje radi. Ja se hvatam lignjuna, pastrve i sipe.

Svaka regija ima svoju tradiciju

Kada je riječ o nabavci ribe tu baš i ne vrijedi onaj savjet – obavite kupnju barem tjedan dana prije. Ponuda ribe je najbolja dan prije Badnjaka ili na sam Badnjak, pa svakako to uzmite u obzir prilikom planiranja vremena.

Svaka hrvatska regija ima svoju tradiciju kada je riba i Badnjak u pitanju. U Dalmaciji i Istri to je bakalar, u Slavoniji fišparikaš, som, šaran ili pastrva. U Lici slatkovodna riba, a u središnjoj Hrvatskoj lignje ili morska i slatkovodna riba.

TOP 3 jela za Badnjak:

Na ova jela ne morate potrošiti cijelo bogastvo, što svakako i treba biti bit Božića. Za svako od predloženih jela za četveročlanu obitelj izdvojiti ćete manje od 100 kuna. Budite racionalni pri kupnji namirnica, jer trgovine lijepo “upakiraju” svoje proizvode za vrijeme blagdana. Kupujte ono što vam zaista treba i ono što ćete pojesti sa svojim najmilijima.

Uživajte u blagdanima!