Čini se jednostavno, ali kod pečenja pileta ili purice treba paziti na dosta stvari kako bismo zadržali sočnost mesa. Onom jelu posebnu notu daje glazura napravljena od meda, naranče i soja umaka. Moja topla preporuka za blagdanski stol.
Na maslinovom ulju stavite dinstati luk, češnjak i pancetu narezanu na kockice.
Kruh tostirajte na suhoj tavi i potopite ga u mlijeku. Ako imate stari kruh, ne trebate ga tostirati. Kada kruh upije mlijeko, zdrobite ga vilicom i dodajte mu začine: sol, papar, peršin i jaje. Sve dobro promiješajte i spojite s dinstanim lukom, češnjakom i pancetom u jednu smijesu.
Obavezno sat vremena prije pečenja pile izvadite iz hladnjaka. Cijelo pilo prvo dobro posolite i popaprite izvana i iznutra.
Pile napunite pripremljenom smjesom te ga učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem kako biste spriječili da nadjev tijekom pečenja izađe van.
Punjeno pile prekrijte folijom i stavite peći na 200 stupnjeva, cca sat vremena.
Nakon sat vremena maknite foliju i pile premažite umakom od meda, naranče i soja umaka. Umak ćete pripremiti tako da u lončić ulijete malo vode, 1 dcl soja umaka, 1 veliku žlicu meda te sok od jedne naranče. Sve promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne.. Kistom vam je najlakše premazati pile umakom. Pecite još 20-tak minuta da pile dobije lijepu rumenu boju, ali smanjite temperaturu pečenja na 180 stupnjeva.
Uz pile možete poslužiti krumpire i mrkvu iz pečnice ili mlince. U jednom i drugom slučaju ćete uživati.
Sastojci
Upute
Na maslinovom ulju stavite dinstati luk, češnjak i pancetu narezanu na kockice.
Kruh tostirajte na suhoj tavi i potopite ga u mlijeku. Ako imate stari kruh, ne trebate ga tostirati. Kada kruh upije mlijeko, zdrobite ga vilicom i dodajte mu začine: sol, papar, peršin i jaje. Sve dobro promiješajte i spojite s dinstanim lukom, češnjakom i pancetom u jednu smijesu.
Obavezno sat vremena prije pečenja pile izvadite iz hladnjaka. Cijelo pilo prvo dobro posolite i popaprite izvana i iznutra.
Pile napunite pripremljenom smjesom te ga učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem kako biste spriječili da nadjev tijekom pečenja izađe van.
Punjeno pile prekrijte folijom i stavite peći na 200 stupnjeva, cca sat vremena.
Nakon sat vremena maknite foliju i pile premažite umakom od meda, naranče i soja umaka. Umak ćete pripremiti tako da u lončić ulijete malo vode, 1 dcl soja umaka, 1 veliku žlicu meda te sok od jedne naranče. Sve promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne.. Kistom vam je najlakše premazati pile umakom. Pecite još 20-tak minuta da pile dobije lijepu rumenu boju, ali smanjite temperaturu pečenja na 180 stupnjeva.
Uz pile možete poslužiti krumpire i mrkvu iz pečnice ili mlince. U jednom i drugom slučaju ćete uživati.