11 trikova

Purica s mlincima klasik je zagrebačke kuhinje i kuhinje Sjeverne Hrvatske. Moram priznati da sam mlince probala tek u studenskim danima i nisu me osvojili na prvu, ali zato djeca u njima uživaju. Tako da se purica s mlincima polako, ali sigurno, s godinama uvukla i u moj jelovnik!

Purica je idealna ako pripremate blagdanski ručak za višečlanu obitelj, jer iako se dugo peče u pećnici i nemate baš puno posla oko nje. Ipak, ispeći sočnu puricu i nije tako lagan zadatak.

Zato vam donosim TOP 11 trikova kako savršeno ispeći puricu ovog Božića

TRIK 1: Dan prije pečenja puricu operite i dobro posušite kuhinjskim ubrusom. Posolite ju i stavite u hladnjak.

TRIK 2: Izvadite puricu minimalno jedan sat prije pečenja iz hladnjaka, kako bi došla na sobnu temperaturu. Nikako ju ne stavljajte u pećnicu direktno iz hladnjaka.

TRIK 3: U utrobu purice stavite jednu naranču (citrusi i perad odlično se slažu), grančice ružmarina i par režnji češnjaka u komadu.

TRIK 4: Ispod kože purice možete staviti omekšani maslac. Dobro ga utrljajte. Maslac će se tijekom pečenja lagano otapati što će purici dati dodatnu sočnost. Uz omekšali maslac ispod kože možete staviti nekoliko listića kadulje.  

TRIK 5: Puricu, okrenutu na leđa, stavite u pleh za pečenje zajedno s  dvije žlice svinjske masti, jednom većom glavicom luka i par mrkvi.

TRIK 6: Puricu prvo pecite pokrivenu aluminijskom folijom na 180 stupnjeva. Nakon sat vremena temperaturu manjite na 160 stupnjeva. Pola sata prije kraja pečenja, maknite foliju kako bi se korica purice zapekla i dobila lijepu zlatnu boju.

TRIK 7: Kako ćete znati koliko dugo puricu morate peči? Lako! Izvagajte ju prije pečenja. Za svaki kilogram vam treba cca 35-40 minuta pečenja. Dakle, za puricu tešku 3 kg, potrebna su vam oko 2 sata. Savjet plus kada kupujete puricu, neka ne bude prevelika, kako biste ju lakše i ravnomjernije ispekli. Težina od 3 kg je idealna.

TRIK 8: Tijekom pečenja puricu podlijevajte sokovima koje je pustila za vrijeme pečenja.

TRIK 9: Pečenu puricu izvadite iz pećnice i prekrijte aluminijskom folijom. Ostavite ju da se „odmori“ 20-tak minuta prije rezanja. Tako će se svi sokovi i sočnost  zadržati u purici.

TRIK 10: Izvadite iz utrobe purice naranču i iscijedite ju u pleh. U lončić ulijte nekoliko žlica umaka iz pleha i stavite ga na ploču da prokuha i da se zgusne. Umakom prelijte puricu.

TRIK 11: Uz puricu poslužite mlince, batat ili krumpire i uživajte u blagdanskom ručku uz svoje najmilije!