Iako je grah sinonim za zimu i hladnije dane, zapečeni grah je prilog koji rado i često pipreman uz roštilj. Uvijek se prvi pojede.
Grah namočite preko noći pa ga drugi dan skuhajte. Pogledajte trik kako najbrže skuhati mahunarke. Ocijedite ga, ali sačuvajte vodu od (kuhanja) graha, oko 2-3 decilitra.
Ako nemate previše vremena, možete koristiti grah iz konzerve, kao i ja.
Nasjeckajte luk, češnjak i pancetu na sitnije komade.
Na zagrijanom maslinovom ulju stavite dinstati luk. Kada požuti, dodajte pancetu, papriku i češnjak. Kratko prodinstajte. Dodajte pasiranu rajčicu i žličicu mljevene slatke paprike. Promiješajte.
Dodajte grah i vodu koju ste sačuvali (ili konzervirani grah). Kuhajte 10-tak minuta. Ako vam je umak gust, možete dodati još malo vode.
Grah prebacite u vatrostalnu posudu i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva / 25 minuta.
SAVJET PLUS: Ako volite ljuto, slobodno u jelo dodajte ½ žličice mljevene ljute papričice.
Sastojci
Upute
Grah namočite preko noći pa ga drugi dan skuhajte. Pogledajte trik kako najbrže skuhati mahunarke. Ocijedite ga, ali sačuvajte vodu od (kuhanja) graha, oko 2-3 decilitra.
Ako nemate previše vremena, možete koristiti grah iz konzerve, kao i ja.
Nasjeckajte luk, češnjak i pancetu na sitnije komade.
Na zagrijanom maslinovom ulju stavite dinstati luk. Kada požuti, dodajte pancetu, papriku i češnjak. Kratko prodinstajte. Dodajte pasiranu rajčicu i žličicu mljevene slatke paprike. Promiješajte.
Dodajte grah i vodu koju ste sačuvali (ili konzervirani grah). Kuhajte 10-tak minuta. Ako vam je umak gust, možete dodati još malo vode.
Grah prebacite u vatrostalnu posudu i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva / 25 minuta.
SAVJET PLUS: Ako volite ljuto, slobodno u jelo dodajte ½ žličice mljevene ljute papričice.