AutormaminRucak
RatingTežina pripremeJednostavno

Iako je grah sinonim za zimu i hladnije dane, zapečeni grah je prilog koji rado i često pipreman uz roštilj. Uvijek se prvi pojede.

Daje4 porcije
Vrijeme pripreme5 minutaVrijeme kuhanja40 minutaUkupno vrijeme45 minuta
Sastojci za mamin ručak:
Priprema:
1

Grah namočite preko noći pa ga drugi dan skuhajte. Pogledajte trik kako najbrže skuhati mahunarke. Ocijedite ga, ali sačuvajte vodu od (kuhanja) graha, oko 2-3 decilitra.
Ako nemate previše vremena, možete koristiti grah iz konzerve, kao i ja.

2

Nasjeckajte luk, češnjak i pancetu na sitnije komade.

3

Na zagrijanom maslinovom ulju stavite dinstati luk. Kada požuti, dodajte pancetu, papriku i češnjak. Kratko prodinstajte. Dodajte pasiranu rajčicu i žličicu mljevene slatke paprike. Promiješajte.

4

Dodajte grah i vodu koju ste sačuvali (ili konzervirani grah). Kuhajte 10-tak minuta. Ako vam je umak gust, možete dodati još malo vode.

5

Grah prebacite u vatrostalnu posudu i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva / 25 minuta.

6

SAVJET PLUS: Ako volite ljuto, slobodno u jelo dodajte ½ žličice mljevene ljute papričice.

Sastojci

Sastojci za mamin ručak:

Upute

Priprema:
1

Grah namočite preko noći pa ga drugi dan skuhajte. Pogledajte trik kako najbrže skuhati mahunarke. Ocijedite ga, ali sačuvajte vodu od (kuhanja) graha, oko 2-3 decilitra.
Ako nemate previše vremena, možete koristiti grah iz konzerve, kao i ja.

2

Nasjeckajte luk, češnjak i pancetu na sitnije komade.

3

Na zagrijanom maslinovom ulju stavite dinstati luk. Kada požuti, dodajte pancetu, papriku i češnjak. Kratko prodinstajte. Dodajte pasiranu rajčicu i žličicu mljevene slatke paprike. Promiješajte.

4

Dodajte grah i vodu koju ste sačuvali (ili konzervirani grah). Kuhajte 10-tak minuta. Ako vam je umak gust, možete dodati još malo vode.

5

Grah prebacite u vatrostalnu posudu i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva / 25 minuta.

6

SAVJET PLUS: Ako volite ljuto, slobodno u jelo dodajte ½ žličice mljevene ljute papričice.

Zapečeni grah