Mislim da je ovo jedino jelo, koje je fotogeničnije prije pečenja. Iz tog razloga je naslovna slika sa sirovim sastojcima 🙂 Polpete pripremljene na ovaj način su jako ukusne i sočne, a u kombinaciji s povrćem imate kompletan ručak.
U sjeckalici (ili ručno) usitnite luk, češnjak i peršin. Dvije trećine smjese dodajte u mljeveno meso, a trećinu sačuvajte za šalšu.
U mljeveno meso dodajte žličicu soli, žličicu suhog ružmarina, malo maslinovog ulja i krušne mrvice koliko je potrebno da lijepo formirate polpetice. Smjesu malo ostavite da odstoji i onda rukama formirajte polpete i malo ih spljoštite.
U maslinovom ulju staviti dinstati ostatak luka, češnjaka i peršina. Kada zamiriše dodajte pasiranu rajčicu, malo soli i šećera i kuhajte 10-tak minuta.
Za to vrijeme pripremite povrće. Tikvice i krumpir narežite na tanje ploške, a papriku na trakice. S povrćem se možete poigrati. Možete dodati i patlidžane, svježu rajčicu, luk, pa čak i šampinjone. Ovisno o tome što volite i imate kod kuće.
Sada imate sve sastojke koje možete složiti u posudu za pečenje, ja koristim vatrostalnu zdjelu. Na dno posude stavite pola šalše, a onda redajte povrće i meso, kako je na na naslovnoj slici prikazano.
Kada ste sve složili, prelijte ostatkom šalše i stavite peći na 200 stupnjeva cca 45 minuta. Dobar tek!
Sastojci
Upute
U sjeckalici (ili ručno) usitnite luk, češnjak i peršin. Dvije trećine smjese dodajte u mljeveno meso, a trećinu sačuvajte za šalšu.
U mljeveno meso dodajte žličicu soli, žličicu suhog ružmarina, malo maslinovog ulja i krušne mrvice koliko je potrebno da lijepo formirate polpetice. Smjesu malo ostavite da odstoji i onda rukama formirajte polpete i malo ih spljoštite.
U maslinovom ulju staviti dinstati ostatak luka, češnjaka i peršina. Kada zamiriše dodajte pasiranu rajčicu, malo soli i šećera i kuhajte 10-tak minuta.
Za to vrijeme pripremite povrće. Tikvice i krumpir narežite na tanje ploške, a papriku na trakice. S povrćem se možete poigrati. Možete dodati i patlidžane, svježu rajčicu, luk, pa čak i šampinjone. Ovisno o tome što volite i imate kod kuće.
Sada imate sve sastojke koje možete složiti u posudu za pečenje, ja koristim vatrostalnu zdjelu. Na dno posude stavite pola šalše, a onda redajte povrće i meso, kako je na na naslovnoj slici prikazano.
Kada ste sve složili, prelijte ostatkom šalše i stavite peći na 200 stupnjeva cca 45 minuta. Dobar tek!