Ne bacaj kruh, iskoristi ga!
Od sve hrane koja nam završi u smeću, a prema podacima posljednjeg istraživanja u smeću nam godišnje završi 71 kg hrane po stanovniku, najviše nas duša boli kada bacimo kruh.
Mi nismo obitelj koja jede puno kruha. Najviše pojedemo za doručak. Poznajem ljude koji uz rižu jedu kruh. No, kod nas to nije slučaj. Ako je za ručak: riža, tjestenina, njoki, krumpir…..kruh ne jedemo.
Kruh je simbol truda i rada i zbilja se loše osjećam kada završi u smeću. Zato vam donosim nekoliko ideja kako to promijeniti i kako iskoristiti stari kruh:
Napravite bruskete
Stari kruh prepečen na tavi s malo maslinovog ulja je pun pogodak. Na brusketu stavite sezonsko povrće i uživajte u hrskavom zalogaju.

- Napravite domaće krušne mrvice / prezle
Sve što sami doma napravite ne može se usporediti s kupovnim, pa tako ni krušne mrvice.
Kruh narežite na fete i stavite ga sušiti 15-20 minuta u pećnicu. Osušeni kruh sameljite u blenderu u sitne krušne mrvice. Ovako pripremljene krušne mrvice možete koristiti za pohanje ili za zgušnjavanje variva.
- Napravite krutone
Krutoni će upotpuniti svaku salatu ili juhu. Kruh narežite na kockice veličine zalogaja. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju prepecite kruh sa svih strana i dodajte ga u salatu ili juhu.

- Pohani kruh
Naš omiljeni doručak ili večera. Vilicom razmutite jaje. U razmućeno jaje stavite fetu kruha da se dobro obloži jajem. Kruh pecite na maslacu ili kokosovom ulju par minuta sa svake strane. Pazite da ne pečete na prejakoj vatri, jer pohani kruh može lako zagorjeti.
- Puding od starog kruha
Puding od starog kruha može biti odličan, brzi i jeftin desert.
Stari kruh rukama natrgajte na male komade ili nožem narežite na kockice. Posudu u kojoj ćete raditi puding premažite maslacem i stavite komade starog kruha. Vilicom umutite dva jaja s dvije žlice šećera, dodajte 250 ml mlijeka, žličicu cimeta i malo ruma. Sve lijep promiješajte i smjesu prelijte preko kruha i pustite da komadi kruha upiju tekućinu. Po vrhu dodajte nekoliko listića maslaca. Stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, 20-25 minuta dok puding ne porumeni. Puding možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije i sezonsko voće (jagode, borovnice, maline i slično).
Toplo-hladna kombinacija koja oduševljava.

- Topli sendviči iz pećnice
Smjesu za tople sendviče napravite tako da šunku narežete na kockice, sir naribate, kisele krastavce također narežete na kockice, dodate jedno jaje i 250 ml kiselog vrhnja, malo soli, papra i origana. Sve sastojke dobro promiješajte i namažite na fete starog kruha. Stavite peći u pećnicu na 190 stupnjeva, cca 20-25 minuta i uživajte.
Ovo je super ideja za proslave rođendana!

- Svježi kruh spremite u zamrzivač
Ovaj trik mi je svekrva otkrila. Ako vidite da svježi kruh nećete cijeli pojesti ili ako vam se ne da svaki dan u pekaru, zamrznite svježi kruh i kada vam bude trebao samo ga odmrznite na sobnoj temperaturi. Iznenaditi ćete se kako je jednostavno i fino.