Jedite domaće namirnice cijelu godinu

Nema mi ljepšeg osjećaja nego kada u veljači u lonac ubacim šaku cherry rajčica ili kada na proljeće u kolač dodam koricu domaćeg limuna, a u kasnu jesen napravim punjene paprike.

Sve to bilo bi nemoguće bez zamrzavanja. Svako godišnje doba nosi sa sobom svoje predivne plodove, a ljeto možda najviše. Vrtovi su prepuni boja, voćnjaci također, gotovo je i nemoguće sve odmah pojesti.

Zamrzavanjem štedite novac

Nerijetko nam se događa da od dobrih susjeda ili prijatelja dobijemo košaricu kvalitetnih namirnica. Mnogi od vas imaju i svoje vlastite vrtove bogate plodovima. Jedini način da ih sačuvamo je zamrzavanje. Stoga, zamrznite viškove i uživajte u domaćim plodovima tijekom cijele godine.

Zamrznuto voće možete iskoristiti za razne štrudle, smoothie i voćne sladolede, a povrće za juhe, umake, variva, rižota…..

Osim što svom jelu dajete domaće i kvalitetne namirnice, štedite i novac. Cijene paprika, mahuna, rajčica van sezone su jako visoke, a te namirnice nisu ni približno zdrave i kvalitetne kao voće i povrće iz vaših vrtova koje ste svježe ubrali i zamrznuli.

Iskoristite zamrznute namirnice za dohranu

Zamrznuto voće i povrće također možete koristiti za domaće kašice za bebe. Ja sam čari zamrzavanja sezonskih plodova otkrila upravo kada sam zakoračila u svijet dohrane sa svom djecom. Moja djeca su s dohranom kretala u travnju kada vrtovi ne obilju voćem i povrćem i zato mi je zamrzavanje bilo spas.

Ako imate tu mogućnost, svakako ju iskoristite.

Tips and trics:

  • Zamrznite voće i povrće dok je svježe – ako imate vlastiti vrt uberite voće i povrće koje želite zamrznuti i u roku od par sati spremite ga u zamrzivač. Tako će sačuvati najviše svojih hranjivih tvari, vitamina i minerala.
  • Operite i dobro posušite – voće i povrće kojem ne treba blanširanje, nego se sirovo zamrzava, dobro operite i onda u stavite cjediljku da se odstrani višak tekućine te ga dobro posušite papirnatim ubrusima.
  • Označite zamrznuto – tu uvijek griješim, jer mislim da što ću pisati, zapamtiti ću. Voće i povrće zamrzavanjem promijeni oblik i nekada mi je teško prepoznati što je što. Obavezno na vrećicu stavite naljepnicu s imenom voća / povrća / gramažom i datumom zamrzavanja. Ta mala naljepnica olakšati će vam život.
  • Kupite kvalitetne vrećice – ipak će neko voće i povrće u njima stajati više od pola godine.
  • Istisnite zrak iz vrećice – prilikom vezivanja, istinite zrak iz vrećice, jer u suprotnom može se dogoditi da namirnica promijeniti oblik i okus zbog viška zraka.

Kako zamrznuti pojedino voće?

JABUKE – ogulite im kori i narežite ih na manje kockice veličine zalogaja. Također možete ih oguliti  i naribati. Na taj će način odmah biti spremne za pravljenje štrudle. Obzirom da jabuke brzo potamne, prije spremanja u zamrzivač pokapajte ih s nekoliko kapi limunova soka.

BANANE I KIVI – ogulite i narežite na ploške. Prvo ih u jednom sloju rasporedite na tacni, prekrijte prozirnom folijom i zamrznite preko noći ili na par sati. Zatim ih stavite u vrećice i spremite u zamrzivač. Znam da nemate domaće banane u vrtu, ali smrznuta banana je super podloga za domaći voćni sladoled ili smoothie.

BOBIČASTO VOĆE (borovnice, maline, kupine) – operite i temeljno posušite papirnatim ubrusima, zatim ih stavite u vrećice i u zamrzivač.

LIMUN / NARANČA – najbolji način da zamrznite sok od limuna i naranče je da ih ocijedite i dobiveni sok ulijete u vrećice za led. Po potrebi vadite kockicu po kockicu zaleđenog soka i uživajte u domaćoj limunadi / narančadi.

Također možete zamrznuti i koricu. Moji u Dalmaciji imaju dosta limuna i naranči i ta neprskana korica je dragocjena. Neka voće bude svježe ubrano kada idete ribati koricu jer je korica tada najtvrđa i lako se riba. Čim voće odstoji par dana korica mu se smekša i teško ju je naribati.

Naribanu koricu stavite direktno u vrećicu za zamrzavanje.

MARELICE / BRESKVE / ŠLJIVE / TREŠNJE / VIŠNJE – voće dobro operite, izvadite mu košticu i narežite na komade veličine zalogaja.

Kako zamrznuti pojedino povrće?

BLIVA / ŠPINAT / KELJ / KUPUS – blanširajte tri minute u kupućoj vodi. Isperite hladnom vodom i ocijedite. Narežite, stavite u vrećice i zamrznite.

BUTTERNUT TIKVA / HOKAIDO TIKVA – ogulite im koru i narežite na kockice te stavite u vrećicu i u zamrzivač.

KORABICA – narežite ili naribajte korabicu. Blanširajte ju dvije minute, ohladite pa zamrznite.

CIKLA – skuhajte, ogulite, narežite i zamrznite.

ŠPAROGE – operite, narežite na dužinu od cca 2 cm, blanširajte u kipućoj vodi dvije minute i zamrznite.

PERŠIN / CELER  – operite, narežite i zamrznite.

GRAH / GRAŠAK – očistite i zamrznite sirove.

ZELENE / ŽUTE MAHUNE – operite, narežite i blanširajte tri minute. Ohladite hladnom vodom i zamrznite.

BROKULA  / CVJETAČA – operite i odvojite na cvjetiće. Blanširajte tri minute, ohladite hladnom vodom. Osušite na krpi pa zamrznite.

RAJČICA / CHERRY RAJČICA – operite, posušite i u komadu stavite u vrećicu pa u zamrzivač.

PAPRIKA – Ako želite spremiti paprike za punjenje, onda ih izdubite i isperite koštice i takve zamrznite, a ako ih želite koristiti za umake, variva, onda ih očistite, izvadite koštice, dobro isperite pod mlazom vode, posušite, narežite i stavite u vrećice.

KRASTAVAC / TIKVICA / MRKVA – sam pokušala zamrznuti, ali njihovim zamrzavanjem nisam oduševljena, Jako gube okus zamrzavanjem.

Ovako zamrznuto voće i povrće možete čuvati i do 9 mjeseci u zamrzivaču, ipak ako je riječ o dječjim kašicama zamrznuto iskoristite kroz pola godine.