Novost i u mojoj kuhinji

Poskupljenje suncokretovog ulja i cijene koje se po litri kreću, do prije godinu dana teško zamislivih 18 kuna, vratili su u modu zaboravljenu svinjsku mast.

Svinjska mast me asocira na djetinjstvo i trenutke zaigranosti kada nisam imala sekunde mira. Baka je znala za mnom trčati i u ruke mi gurnuti fetu kruha sa svinjskom masti i šećerom.

No, zadnjih nekoliko godina svinjska mast je izbačena iz naše kuhinje iz razloga što deblja, povisuje masnoću u krvi, začepljuje krvne žile, uzrokuje srčani i moždani udar.

No, da li je su sve te tvrdnje točne?

Daje posebnu aromu i okus

Ako je slušati današnje teorije, istraživanja i savjete nutricionista, nisu. Danas se svinjska mast uspoređuje s maslinovim uljem, a često se ističe da je zdravija od maslaca i suncokretovog ulja.

Moram priznati da do prije pola godine, nisam koristila svinjsku mast. Litra suncokretovog ulja mi traje i do dva mjeseca, jer najčešće masnoće koje upotrebljavam u kuhinji su u prvom redu maslinovo ulje (bez njega jednostavno ne mogu), svinjska mast i maslac.

Svinjsku mast najviše koristim kod pečenja i pohanja mesa i zbilja je velika razlika u okusu i aromi, a meso ne upija toliko masnoće. Ne dimi se na visokim temperaturama, ne razgrađuje se i oksidira, stvarajući štetne slobodne radikale.

Može se reciklirati

Super kod svinjske masti je što može dugo stajati bez da se pokvari. Čuvati ju možete na tamnom i hladnom mjestu i do nekoliko mjeseci.

Još jedna prednost svinjske masti je što se za razliku od ulja može reciklirati. Tako da mast od pečenja ili pohanja možete iskoristiti za drugi obrok. Dok s uljem to nije slučaj.

Svinjska mast i njezino korištenje je dokaz da su naše bake, mnogo puta bile u pravu.

Cijena jednog kilograma svinjske masti iznosi oko 20 kuna i “traje” vam kao 4 litre suncokretovog ulja. Već je na očigled jasno da korištenjem svinjske masti štedimo novac i čuvamo zdravlje.