Zabava za cijelu obitelj

Svoj prvi kruh sam, kao i većina Hrvata, napravila prošle godine za vrijeme lockdowna. Iskreno, prije mi nije palo napamet mijesiti kruh, ali prošle godine Internet je bio preplavljen receptima, pa me uhvatila želja.

Kvasac je bilo teško pronaći na policama dućana, ali kada sam uspjela uloviti paketić – dva nastao je ovaj kruh i naša navika pravljenja domaćeg kruha. Barem, nešto pozitivno od lockdowna.

Tijesto za igru

Djeca jako vole mijesiti kruh i „igrati se“ s tijestom. Evo i recepta kako im možete napraviti tijesto za igru: brašno, voda i sol. Sve sastojke umijesite i dobit ćete vlastiti plastelin.

U listopadu se obilježavaju Dani kruha, pa me to ponutkalo da za vikend napravimo domaći kruh koji ćemo jesti sutradan za doručak s raznim dodacima.

Recept je jednostavan, bazičan i u njega možete dodati sjemenke koje volite i želite. Zbilja ga nije teško napraviti, a neusporedivo je ukusniji od onih kupljenih, a i ima i dušu jer su ga male ručice mijesile.

RECEPT ZA KRUH

Sastojci za kruh:

500 g glatkog brašna

7 grama suhog kvasca ili pola kocke svježeg

450 ml mlake tekućine (ja sam stavila 200 ml mlijeka i 250 ml vode)

1 žlica šećera

1 žlica soli

2 žlice maslinovog ulja

Sjemenke (pustiti mašti na volju. Ja sam dodala kim i sjemenke suncokreta)

Priprema:

U lončiću zagrijte mlijeko i vodu. Nikako do vrenja, neka bude mlako. Vrećicu kvasca istresite u šalicu zajedno sa šećerom i 200 ml mlake tekućine. Poklopite i ostavite par minuta da se kvasac aktivira.

U posudu u kojoj ćete mijesiti kruh dodajte oko 450g brašna (50g sačuvajte za poslije), sol, sjemenke po želji i maslinovo ulje. Sve promiješajte i dodajte kvasac. Miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte preostalu tekućinu i brašno malo po malo.

Ako vam je tijesto previše gusto dodajte vode ili ako je prerijetko dodajte još brašna. Tijesto izvadite na površinu koju ste prethodno nabrašnili pa ga mijesite.

Preklapajte ga i okrećite kako bi se svaka strana tijesta dobro razvaljala. Na kraju formirajte kuglu od tijesta. Prekrijte ga krpom i stavite na toplo mjesto da se „digne“ i udvostruči.

Kada vidite da se diglo, izvadite ga iz posude, još jednom ga premijesite  i formirajte kruščić oblika kakvog želite.

Na plah stavite papir za pečenje i kruh koji ste premazali maslinovim uljem. Stavite peći na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Za 10-tak minuta vaša će kuhinja predivno mirisati 🙂

Kada kruh dobije lijepu smećkastu boju, gotov je.

Pečeni i vrući kruh premažite kockicom maslaca kako bi korica omekšala.

Uživajte u domaćem kruhu!