Domaći njoki nemaju cijenu

Hokaido tikvu možete iskoristiti  za slatka i za slana jela.  Puna je vitamina, minerala, vlakana, pa je zbog toga ju u Japanu nazivaju kraljicom tikava, otkud potiče ova zdrava jesenska namirnica.

Bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija, koji je zaslužan za pravilan rad srca, a u kombinaciji s fosforom koristan je za kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima, pa je lako probavljiva te djeluje kao čistač crijeva. Prava je riznica vitamina E, koji ima izrazito antioksidativno svojstvo, pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti.

Hokaido tikva u službi zdravlja

Osim što štiti od posljedica stresa, posljedica pretjeranog izlaganja suncu i posljedica nedostatka sna, vitamin E koristan je i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa i nekih vrsta raka.

Postoje istraživanja koja ukazuju na to da zbog visokog udjela selena i cinka bundeva općenito, a posebno koštice, štite od povećanja prostate, zbog čega se ulje tih koštica koristiti i u liječenju bolesti prostate.

Ovaj put smo ja i moj najstariji sin od nje napravili njoke.

Recept za njoke od hokaido tikve

1 hokaido tikva

oko 200-300 g oštrog brašna

1 jaje

100 g maslaca

sol

muškatni oraščić

maslinovo ulje

Hokaido tikvu prerežite na pola i žlicom izdubite unutrašnjost i izvadite koščice. Koru ne morate guliti. Narežite ju na kriške i posložite ju na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Tikvu polijte s par kapi maslinovog ulja i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva / cca 20 minuta dok ne postane mekana.

Ostavite da se malo pohladi i onda joj ogulite koru. Štapnim mikserom od mesa tikve napravite pire, koji ćete začiniti s malo soli i muškatnog oraščića.

Pire prebacite u zdjelu u kojoj ćete raditi tijesto za njoke pa dodajte jedno jaje i na kockice narezan maslac. Sve vilicom dobro izmiješajte i polako dodajte brašno.

Brašno stavljajte do trena kada možete lijepo rukama oblikovati tijesto i razvaljati ga u “zmiju” širine cca 2 cm. Nožem režite njoke, a vilicom ih možete dodatno oblikovati.

Njoke stavite kuhati u kipiću i posoljenu vodu. Kada isplivaju na površinu, gotovi su. Poslužite ih uz umak po želji, a ovo je moj prijedlog.

njoki od hokaido tikve sa šampinjonima

Potrebno vrijeme za ove domaće njoke je cca 45 minuta i neusporedivo su bolje od onih kupovnih.

Ako nećete odmah potrošiti sve njoke, možete ih i zamrznuti. Posložite ih na pleh i na papir za pečenje i stavite u zamrzivač. Kada se zamrznu prebacite ih u vrećicu i upotrijebite po potrebi.

Na isti način možete napraviti i njoke od batata, samo naravno promijenite glavni sastoja. Batat ne morate peći u pećnici nego ga samo ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Ostali sastojci i način pripreme su isti.