Samo 43 kalorije
U srcu smo sezone šparoga i zato ih trebamo iskoristiti i uživati u njima. Šparoge se izuzetno kvalitetna i zdrava namirnica, bogata željezom, kalcijem, cinkom, vitaminom A, B i C.
Jeste li znali da šalica šparoga sadrži samo 43 kalorije? Što znači da u njima možete uživati bez grižnje savjesti i straha od debljanja. Može li bolje?
Šparoge se osjetljive, nakon branja vrlo brzo uvenu i gube okus, stoga vam donosimo 7 trikova kako ih čistiti i konzumirati.
TRIK 1: Kako prepoznati svježe šparoge?
Kod kupnje šparoga treba obratiti pažnju na prirodnu zelenu boju i čvrstu strukturu, osobito vrškova. Ukoliko se stabljika ne savija, to je dobar znak koji ukazuje da je šparoga svježa. Ako je pak stabljika drvenasta ili iz nje ne izlazi sok kada noktom utisnete u njenu površinu – riječ je o staroj šparogi. Također, žuta boja ukazuje na staru šparogu.
Svježe šparoge lako ćete prepoznati po glatkoj i sjajnoj površini. Još je jedan trik za testiranje svježine – dvije šparoge trljajte jedan o drugu. Ako se pritom čuje škripanje – šparoge su svježe.
TRIK 2: Čišćenje šparoga
Niste sigurni koliko trebate odrezati šparoge? Neka vam stabljika to sama kaže. Savijte šparogu sve dok ne pukne na dijelu gdje prestaje drvenasti i počinje mekani dio. Tvrdi dio odstranite, a upotrijebite samo mekane dijelove.
TRIK 3: Kuhanje u malo vode
Šparoge nikada ne kuhajte u puno vode, kako ne bi izgubile hranjive sastojke.
TRIK 4: Čuvanje svježine
Kupili ste ili dobili pitome šparoge, ali ih ne planirate odmah konzumirati? Evo jednostavnog trika kako im očuvati svježinu. Stavite ih u papirnati ubrus i pohranite u hladnjak gdje će zadržati svježinu i do tri dana.
TRIK 5: Ne pretjerujte s kuhanjem
Ako pretjerate s kuhanjem, šparoge će postati gorke, premekane i izgubit će svoju karakterističnu zelenu boju.
TRIK 6: Zamrzavanje šparoga
Ako imate veću količinu šparoga, upotrijebite ovaj trik i uživajte u njima cijelu godinu. Šparoge blanširajte u kipućoj vodi 2 do 4 minute. Procijedite i stavite ih u posudu s vodom i ledom, točno onoliko minuta koliko ste ih i kuhali. Posušite ih kuhinjskim ubrusom i spremite u zamrzivač.
TRIK 7: Pripremite mamin ručak sa šparogama
Isprobajte recept Piletina u umaku od šparoga s njokima ili klasik Rižoto sa šparogama. Uživajte!