Napravite obiteljski piknik
Koliko puta ste vikendom poželjeli otići na jednodnevni ili poludnevni izlet s obitelji, ali ritam hranjenja malog djeteta vam to ne dozvoljava?
Možda sam se s prvim djetetom ograničavala i dosta toga propuštala, jer spava u 12h, jede u 14h i nisam dozvoljavala nikome i ničemu da poremeti naš ritam. 😊 No, s drugim, a pogotovo s trećim djetetom sam se opametila.
Boravak u prirodi je predivan, puni nas pozitivnom energijom i zato ga nemoj propuštati zbog kašica. Stvorite obiteljske uspomene!
Odlazak u restoran nije opcija
Moje iskustvo govori da djeca vani bolje spavaju i bolje jedu. Obzirom da živim u Karlovcu, često znamo skoknuti do kanjona Kamačnik, Muljave, Žumberka, Rastoka, Samobora, Gorskog Kotara, Opatije i sličnih mjesta koja su idealna za odmor od radnog tjedna i užurbanog životnog ritma.
Odlazak u restoran u tim mjestima nije opcija. Niti ću se najesti ja, niti muž, a niti djeca. Dok konobar donese jelovnik i posluži piće, djeca su potrošila svo strpljenje i ostatak vremena trče po restoranu, a ja i muž jedemo na smjene ohlađeni ručak koji smo masno platili. Da ne kažem da djeca nisu pojela ni trećinu jela s tanjura.
Finger food i dekica
Odgodit ćemo restoran za neka bolja vremena, a do tada recept koji sto posto prolazi.
Obilan doručak pojeden kod kuće, finger food i dekica. Preostaje vam samo da pronađete idealnu lokaciju za obiteljski piknik! Šuma, livada, plaža. Može li bolje?
Moji prijedlozi za putne kašice ili finger food za djecu do godine dana su:
- Banana
- Najbolje voće na svijetu za izlete. Ne mora se prati, lako se guli, bebe ju vole.
- Jogurt
- Keksići od zobenih pahuljica i banane
- Jedna zrela banana, malo cimeta, malo kakaa, pola naribane jabuke i zobene pahuljice – stavjajte malo po malo koliko je potrebno da se sve lijepo poveže. Sve sastojke lijepo izmiješajte i žlicom smjesu stavljajte na papir za pečenje, oblikujte keksiće i pecite 15-tak minuta na 180 stupnjeva.
- Slatki muffini
- 1 jabuka, 1 jaje, 80 g zobenih pahuljica, 175 ml mlijeka, 110 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, žličica cimeta, 50 g kokosovog ulja, malo javorovog sirupa
- Zagrijte mlijeko, dodajte zobene pahuljice i ostavite da se namoče. Izmiksajte jaje, dodajte kokosovo ulje, natopljene zobene, javorov sirup i naribanu jabuku. Dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Sve lijepo izmiješajte, izlijte u kalup za muffine i stavite peći na 180 stupnjeva / 25-30 minuta.
- Čokolino od heljde (fin je i kada se ohladi zato je idealna putna kašica)
- Prije kuhanja heljdu potopite minimalno dva sata. Najbolje preko noći (ako se sjetite). Procijedite heljdu i stavite ju kuhati u hladnu vodu, cca 20-25 minuta. U drugu posudu stavite dvije suhe datulje i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da odstoje par minuta. Datulje izvadite iz vode, heljdu procijedite. Datulje, heljdu i krušku usitnite štapnim mikserom. Dodajte žlicu kakaa.
- Puding od prosa
- Prije kuhanja proso potopite minimalno dva sata. Najbolje preko noći (ako se sjetite). Procijedite proso i stavite ju kuhati u hladnu vodu, cca 15 minuta. U drugu posudu stavite dvije suhe marelice i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da odstoje par minuta. Marelice izvadite iz vode, heljdu procijedite. Proso, marelice i jabuku usitnite štapnim mikserom. Dodajte malo cejlonskog cimeta.
- Američke palačinke
- Šalica zobenih pahuljica, šalica mlijeka, šalica vode, jedna ribana jabuka, žličica praška za pecivo, žličica cimeta. Sve sastojke izmiješati i peći na kokosovom ulju.
- Povrtni popečci
- Skuhajte mrkvu, grašak, kelj (možete dodati i drugo povrće po želji) i proso. Sve zgnječite vilicom, dodajte malo palente i žlicu maslinovog ulja. Oblikujte popečke žlicom, stavite ih na papir za pečenje i u pećnicu na 200 stupnjeva / 20-tak minuta.
- Kus kus popečci
- Oko 120 grama kus kusa, mrkva, tikvica, luk, 2 jaja, žličica praška za pecivo. Kuskus polijte vrućom vodom i ostavite 10-15 min poklopljen sa strane. Tikvicu i mrkvu naribajte, luk narežite na sitno. Dodajte jaja, kus kus, prašak za pecivo i sve dobro izmiješajte. Kalup za muffine premažite maslinovim uljem i pospite grizom ( dosta se lijepe za podlogu). Napunite kalupe i stavite peći na na 180 stupnjeva / 15- 20 min.
Onda, kamo idete za vikend? 😊