Biram noklice! Djeca ih obožavaju
Bake su uzor, osim kada je zaprška u pitanju. Znam da ćete sada možda reći svi smo odrasli na tradicionalnoj zapršci od brašna, ulja i crvene paprike. Znam, ali…danas radije biram zdraviju verziju zaprške. Ako ste kao ja, evo nekih zgodnih trikova.
Kako napraviti zdraviju zapršku, tj. kako na zdraviji način zgusnuti jelo:
TRIK 1: KRUMPIR
U varivo dodajte krumpir koji će zgusnuti jelo. Kuhani krumpir možete ispasirati ili na kraju kuhanja usitniti vilicom.
TRIK 2: NOKLICE
Pred kraj kuhanja u varivo zakuhajte domaće noklice od griza i jaja.
TRIK 3: BLENDANJE
Ako vam je varivo prerijetko, jedan dio variva usitnite štapnim mikserom.
TRIK 4: JEČAM, PROSO, RIŽA
Pred kraj kuhanja dodajte žitarice koje će zgusnuti i obogatiti jelo.
TRIK 5: BRAŠNO I VODA
Ako vam je umak prerijedak, dobro promiješajte brašno i vodu i dodajte u umak pred kraj kuhanja. Za razliku od klasične zaprške ovaj trik je zdraviji iz razloga što je izbjegnuto prženje brašna na ulju.
TRIK 6: CHIA SJEMENKE
Dodajte par žličica na kraju kuhanja. Nemojte pretjerivati, žličica-dvije je sasvim dovoljno.