Zamjene su nekada ukusnije i slađe

Svi smo se našli u situaciji da nam kod pripreme jela fali namirnica – dvije. Neke se namirnice ne mogu dostojno zamijeniti, ali mnogo se njih može. Stoga nemojte odmah trčati u trgovinu i gubiti dragocjeno vrijeme, razmislite i upotrijebite maštu. 

Dosta u svojim jelima koristim poriluk (što ste mogli primijetiti u receptima), volim ga i „podmećem“ ga djeci gdje kod stignem. Naravno, ako ga nemate slobodno upotrijebite glavicu luka. Neće se dogoditi ništa strašno.

U rižota ili umake bilo bi dobro umjesto vode staviti temeljac. Naravno da ga nemate uvijek u zamrzivaču. Nemam ga ni ja. Umjesto temeljca upotrijebite kocku za juhu koju ste razmutili u šalici kipuće vode.

Želite rižoto, a nemate riže? Možda u smočnici imate ječam, kus kus ili proso. Upotrijebiti zamjenske žitarice i napravite ukusan i zdraviji ručak.

Krušne mrvice! Možda i bolje da ih nemate, jer domaće su puno ukusnije. Starog kruha sigurno imate i ovo je super način da ga iskoristite. Stari kruh stavite u blender i smiksajte. Dodajte svježe ili suženo začinsko bilje po ukusu: majčina dušica, ružmarin, peršin, origano, kadulja, koje će vašim krušnim mrvicama posebnu aromu. 

Želite začiniti salatu, a nemate octa? Upotrijebite limun. Osim doze kiselosti, limun će vašoj salati dati i notu svježine.

Rijetko mi se dogodi da ostanem bez soli. Naravno da postoje trenuci kada nam zatreba sol, a nemamo ju u kući. Ne brinite za to, ako ništa, jest ćete zdravije. Ovo su dva načina kako možete zamijeniti sol. Meso marinirajte u soja sosu i sol vam neće biti potrebna. Ako želite začiniti varivo, dodajte na komadiće narezan špek / pancetu u varivo. Osim soli vaš ručak će dobiti i posebnu aromu.

Kada pečete kolač i shvatite da kod kuće nemate praška za pecivo, obično nastane panika. Jedna žličica sode bikarbone dostojno mijenja dvije žličice praška za pecivo.

Složiti ćete se, malo mašte čini čuda!