Sezonsko povrće je najzdravije
Sretnica sam što moja djeca vole variva. Hrpa povrća na žlicu, može li bolje. Nisu ljubitelji brokule, tikvice, poriluka, ali u varivu im kao i ja možete sve podvaliti. Probajte.
Nije pretjerana filozofija skuhati varivo (teško da vam može zagorjeti), ali ipak postoje neki trikovi za ukusnije varivo.
Evo ih:
TRIK 1: Baza
Baza svakog variva je luk ili poriluk, te češnjak, dinstani na maslinovom ulju. Također, tu je i mrkva, ribana ili na komadiće, kako kome više paše, celer, te peršin.
TRIK 2: Špek
Špek popržen na luku dati će aromu varivu i smanjiti potrebu za soljenje istog.
TRIK 3: Sezonsko povrće
Nakon što ste pripremili bazu, dodajte ostalo povrće. Svakako pratite sezonu. Kelj, kupus, mahune, krumpir, tikvice sve je dobrodošlo.
Tek nakon dodavanja povrća ide temeljac ili voda.
TRIK 4: Ječam, leća ili slanutak
Ako želite obogatiti varivo svakako dodajte ječam, slanutak ili leću, prethodno potopljenu.
TRIK 4: Polagano kuhanje
Variva kuhajte na laganoj vatri. Ne žurite.
TRIK 5: Začini
Idealni začini za variva su sol, papar, crvena paprika, lovor te peršin.
TRIK 5: Zaboravite na zapršku
Naše su mame i bake koristile zapršku, ali mi se trudimo da je nekako izbrišemo s popisa pripreme variva. Umjesto toga radije koristite zgnječeni krumpir ili naribajte sirovi krumpir u varivo i pustite da se skuha.