Sezonsko povrće je najzdravije

Sretnica sam što moja djeca vole variva. Hrpa povrća na žlicu, može li bolje. Nisu ljubitelji brokule, tikvice, poriluka, ali u varivu im kao i ja možete sve podvaliti. Probajte.

Nije pretjerana filozofija skuhati varivo (teško da vam može zagorjeti), ali ipak postoje neki trikovi za ukusnije varivo.

Evo ih:

TRIK 1: Baza

cesnjak i luk        mrkva

Baza svakog variva je luk ili poriluk, te češnjak, dinstani na maslinovom ulju. Također, tu je i mrkva, ribana ili na komadiće, kako kome više paše, celer, te peršin.

TRIK 2: Špek

Špek popržen na luku dati će aromu varivu i smanjiti potrebu za soljenje istog.

TRIK 3: Sezonsko povrće

Nakon što ste pripremili bazu, dodajte ostalo povrće. Svakako pratite sezonu. Kelj, kupus, mahune, krumpir, tikvice sve je dobrodošlo.

Tek nakon dodavanja povrća ide temeljac ili voda.

TRIK 4: Ječam, leća ili slanutak

slanutak                          varivo sa slanutkom

Ako želite obogatiti varivo svakako dodajte ječam, slanutak ili leću, prethodno potopljenu.

TRIK 4: Polagano kuhanje

Variva kuhajte na laganoj vatri. Ne žurite.

TRIK 5: Začini

peršin                          papar

Idealni začini za variva su sol, papar, crvena paprika, lovor te peršin.

TRIK 5: Zaboravite na zapršku

Naše su mame i bake koristile zapršku, ali mi se trudimo da je nekako izbrišemo s popisa pripreme variva. Umjesto toga radije koristite zgnječeni krumpir ili naribajte sirovi krumpir u varivo i pustite da se skuha.